Izvještaj CIK-a pao i u Domu naroda BiH

0
41

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH nije prihvatio Izvještaj o provođenju zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije BiH u 2022. godini, kao i Izvještaj o provođenju Opštih izbora 2022. godine

Prethodno ovi Izvještaji nisu dobili podršku ni Predstavničkog doma Parlametnarne skupštine BiH jer nije bilo entitetske većine.

„Mora se ponoviti da ovaj sastav CIK nije zasnovan na vladavini zakona, a pogotovo ne na profesionalnom integritetu. U ovom sazivu imamo ljude bez iskustva koji su povezani sa političkim strankama“, rekla je Snježana Novaković Bursać.

Govoreći o radu CIK-a, Novaković Bursać je rekla da su pokušali kompromitovati izbore u Republici Srpskoj.

I ostali delegati koji dolaze iz Republike Srpske istakli su da je sadašnji sastav CIK-a nelegalan i da su članovi birani iz političkih kabineta, istovremeno naglašavajući da je činjenica da su prekršili zakon jer su izbore prolongirali 45 dana, a zakon kaže da to može biti maksimalno 30 dana.

S druge strane Šefik Džaferović, delegat SDA u Domu naroda rekao je da je činjenica da je CIK izabrana zakonito i u skladu sa važećim zakonom te da je taj izbor preispitivao i Sud BiH koji je potvrdio zakonitost izbora.

„Sasastav nije ni pod čijim političim uticajem već samo pod uticajem Ustava i zakona“, rekao je Džaferović.

Dragan Čović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH rekao je da je CIK izabran po naredbi SDA i njihovih partnera kada su imali većinu, i to prekidajući konkursnu proceduru koja je bila u toku.

„Sadašnji saziv CIK-a, utvrdićete da ima ljudi kojima je istekao mandat i koji bi trebali u mirovinu“, rekao je Čović dodajući da je sastav CIK-a imenovan mimo Ustava i zakona.

U jednom trenutku povela se i rasprava u vezi sa presudom Suda BiH o tome da su članovi CIK-a izabrani u skladu sa zakonom, i za Džaferovića to ne treba dovoditi u pitanje dok za Čovića i delegate iz Republike Srpske upravo to itekako treba problematizovati s obzirom da je prvi čovjek Suda BiH Ranko Debevec, a i bivši prvi čovjek OBA-a, u zatvoru.

Ostavite komentar