Jaka oluja pogodila Evropu, ima mrtvih od Holandije do Italije VIDEO

0
37

Snažna oluja Kiran pogodila je sjeverozapad Francuske i jugozapad Engleske prije nego što se proširila na Holandiju, Belgiju, Njemačku, Francusku i Italiju, ostavivši najmanje sedam mrtvih i nekoliko povrijeđenih osoba, objavile su danas lokalne vlasti.

Kiaran je prouzrokovao jednu smrt u Holandiji  kada je u jugoistočnom gradu Venrayu blizu njemačke granice stablo palo na osobu, saopštila je juče policija.

Stabla koja su padala povrijedila su ljude na nekoliko drugih mjesta, uključujući i jednu ženu u Hagu, saopštila je policija. Bicikliste su takođe pogodile grane i stabla koja su padala.

Dvoje mrtvih u Francuskoj, 1,2  miliona ljudi bez struje

U Francuskoj su dvije osobe poginule, a 15 ih je povrijeđeno, uključujući sedam vatrogasaca, rekao je ministar unutrašnjih poslova Gérald Darmanin. Vozač kamiona poginuo je udarivši u srušeno stablo. U Le Havreu je čovjeka zahvatio nalet vjetra dok je zatvarao prozorske kapke i smrtno je stradao.

Oko 1,2 miliona domaćinstava ostalo je bez struje, a stotine hiljada isključeno je iz mreže mobilne telefonije. Vjetar je u nekim regijama dostizao brzinu i do 200 kilometara na sat. Srušena stabla blokirala su ceste i željezničke pruge. Nastala je znatna materijalna šteta.

Zbog oluje su otkazane stotine letova. Vozovi za Pariz i iz njega takođe nisu saobraćali, a pogođen je i brodski saobraćaj.

Stablo palo na ženu u Njemačkoj

Snažni vjetrovi takođe su duvali na području planina Harz u centralnoj Njemačkoj u četvrtak i usmrtili ženu nakon što ju je udarilo stablo u padu, rekli su vatrogasci u gradu Goslaru.

Oluja je takođe srušila dalekovode i djelimično su zatvorena dva auto-puta u planinama Harz, rekli su vatrogasci.

Predsjednik Toskane: Nikad nismo zabilježili ovakvu kišu

U centralnoj italijanskoj regiji Toskani najmanje tri osobe izgubile su život zbog vremenskih uzbuna na većem dijelu zemlje. Predsjednik Toskane Eugenio Giani rekao je da su dvije osobe poginule u opštini Montemurlo, oko 25 kilometara sjeverozapadno od Firence, gdje se izlila rijeka. Treća osoba umrla je u Rosignanu na toskanskoj obali.

U Rosignanu je stradao muškarac kada je voda prodrla u dom za starije osobe i poplavila objekt. Spašena su 22 štićenika doma, ali do starijeg muškarca je pomoć stigla prekasno. Gradonačelnik Rosignana Daniele Donati je kazao da još nije jasno je li stariji muškarac umro od posljedica poplave ili prirodne smrti, piše La Nazione.

“Nikad nismo zabilježili ovoliku količinu kiše u samo nekoliko minuta”, rekao je Giani na platformi društvenih medija X, nekadašnjem Twitteru, u ranim jutarnjim satima u petak.

Predviđa se da će se kiša i jaki vjetrovi pomicati prema južnim regijama Italije, objavila je tamošnja agencija za civilnu zaštitu.

Otkazane stotine letova

Takođe u četvrtak, Kiran s Atlantika pogodio je Britaniju, Belgiju i Holandiju te su otkazane stotine letova.

Kiran se kretao od La Manšea preko Engleske prema Sjevernom moru. Oluja posebno ugrožava sjevernomorsko obalno područje Istočne Frizije i sjevernomorsko ostrvoHelgoland, navodi DWD.

Očekuje se slabljenje vjetra prema vikendu, ali će se olujni i kišni uslovi zadržati.

 

Ostavite komentar