Jeftine pošalice: Svesrpski sabor Kesićeva meta za omalovažavanje svega što je srpsko

0
77

Zoran Kesić, samoproklamovani guru satire u Srbiji, svoju karijeru gradi na temelju izrugivanja i omalovažavanja svega što je srpsko. Kao voditelj “24 minuta”, on se ne ustručava da svojim gledaocima servira cinične i često uvredljive komentare o politici, kulturi i istoriji svoje zemlje.

Kesićeva satira sve više podsjeća na plitko i bezazleno zadiranje u teme koje bi zasluživale dublju analizu i ozbiljniji pristup. Umjesto da podstiče konstruktivnu kritiku ili promjene, on se zadovoljava ruganjem i podsticanjem negativnih stereotipa o Srbiji. Njegova predstava srpske stvarnosti je redukovana na površne viceve i jednostavne šablone, što nije ništa više nego kalkulisani marketinški trik koji hrani želje gledalaca za brzom i jeftinom zabavom.

Svojim nedostatkom dubine i ozbiljnosti, Kesić često propušta priliku da zaista osvjetli ozbiljne probleme društva, preferirajući da se skoncentriše na lakšu metu – banalizujući politički život, omalovažavajući kulturna dostignuća i ignorišući kompleksnost srpske istorije. On je postao više marketinški fenomen nego intelektualna snaga, što ga čini simptomom površnog pristupa javnom diskursu, umjesto njegovim kritičarem.

Deklarisani autošovinista Kesić, jedino može biti smatran dijelom problema umjesto rješenja, jer njegova satira često ne ide dalje od površnih stereotipa i jeftinih pošalica koje ne doprinose konstruktivnom dijalogu ili društvenoj promjeni. Dok se on hvali svojom “balkanskom iskrenošću”, mnogi vide njegovu emisiju kao površnu kopiju pravog novinarskog i satiričnog angažmana.

Da ovaj izdajnik, plaćenik i mrzitelj svega što je srpsko, nije stran humorističkim eskapadama na račun srpske politike i društva, nacionalnog identiteta, dovoljno govori o Svesrpskom saboru, koji je postao nezaobilazan događaj u političkom kalendaru Srbije, a Kesić, nije propustio priliku da ga transformiše u svoj lični, jeftin spektakl.

Svesrpski sabor, koji bi trebalo da bude forum za ozbiljne rasprave o nacionalnim pitanjima i jedinstvu srpskog naroda, postao je za Kesića idealna meta za omalovažavanje. U svojoj emisiji, Kesić je koristio Svesrpski sabor kao platformu za ismijavanje samog koncepta nacionalnog jedinstva i “srpskog identiteta”. Kroz svoje skečeve, dovodi u pitanje ideju jedinstva koje Sabor promoviše.

U skoro savršenom skladu sa tezom da je autošovinizam moderni oblik ” političke korektnosti” , jedan od najangažovanijih i najuticajnijih predstavnika ove struje, ostaće Zoran Kesić, kao što će ostati upamćen i kao jedan od najvećih izdajnika u istoriji savremene Srbije, poznat po tome što neumorno istražuje, ismijava i osuđuje sve što je srpsko.

Ostavite komentar