Kalinić: Bez legitimno izabranih sudija iz Srpske – Ustavni sud BiH ne postoji

0
33

Venecijanska komisija je mišljenjem o strukturi i funkcionisanju Ustavnog suda BiH na realnom putu da sahrani dejtonsku BiH, jer negira temelje ove novouspostavljene državne /konfederalne/ zajednice koju čine dva entiteta i tri konstititivna naroda, izjavio je bivši predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Dragan Kalinić.

Podsjećajući da su stavovi Badinterove komisije svojevremeno sahranili veliku državu Јugoslaviju, Kalinić je napomenuo da je cjelokupno ustrojstvo postdejtonske BiH danas zasnovano na etničkom i entitetskom principu i da bi struktura zakonodavne, izvršne, pa i sudske vlasti na svim nivoima trebalo da poštuje taj princip.

– Bar je tako u Republici Srpskoj za čiji je Ustav ista Venecijanska komisija svojevremeno dala pozitivno mišljenje – naveo je Kalinić za Srnu.

On je ukazao da ovo jasno pokazuje da je Republika Srpska u pravu kada je tražila izmjene Zakona o Ustavnom sudu što podrazumijeva reafirmaciju etničkog i entitetskog principa u konstituisanju i radu i izbacivanje iz Suda uljeza u vidu stranih sudija, a koji su trebali da odu pet godina nakon Dejtona.

Prema njegovim riječima, bez takvog zahvata ovoj zemlji nema lijeka, niti spasa.

– Mi svoj put znamo. Bez legalno i legitimno izabranih sudija Ustavnog suda iz Republike Srpske za nas Sud ne postoji. Sve odluke, šta god kazala Venecijanska komisija, koje budu donesene bez sudija iz našeg entiteta mi ne možemo priznati – poručio je Kalinić, koji je savjetnik predsjednika Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, ako bi prihvatili da bude drugačije, onda bi to bio presedan koji nas vraća 30 godina unazad kada je ovu zemlju zadesio tragičan ratni sukob jer su dva naroda preglasala treći i time suspendovala njegovu slobodu izbora i ukinula mu status ravnopravnog konstitutivnog naroda u BiH.

Kalinić je istakao da nije nova struktura BiH, uključujući i ravnopravnost tri naroda u Dejtonu, definisana tek tako slučajno, već je to bio kondicio sine kva non /conditio sine qua non/, odnosno uslov bez koga se ne može za prestanak rata i moguću obnovu suživota u ovoj zemlji.

– Politički konvertit, koji se odaziva na građansko ime Željko Komšić, i kojem je jedan cijeli narod – hrvatski okrenuo leđa pa čak zabranio da dolazi na teritorije u kojima dominiraju Hrvati i u BiH i u Hrvatskoj, nije mogao smisliti ništa drugo nego da se obrati Venecijanskoj komisiji sa zahtjevom da ona kaže kakva može biti struktura i na kojem principu može da radi i donosi odluke Ustavni sud BiH, a koji bi, da je sreće, trebalo da bude posljednja linija odbrane izvorne dejtonske BiH – rekao je Kalinić.

On smatra da ovim potezom Komšić zapravo liječi očigledni gubitak svog nacionalnog identiteta.

– Ispada da on, kao jedan vanzemaljac i kvazi “beihanac” i jedno veliko ništa, kako bi rekli nacionalno svjesni i neostrašćeni ljudi sada preko “venecijanaca” pokušava da pokaže da je ipak nešto – zaključio je Kalinić.

Prema mišljenju Venecijanske komisije, etničke kvote se ne mogu koristiti prilikom izbora sudija u Ustavni sud BiH, jer to predstavlja diskriminaciju i podriva integritet ove pravosudne institucije.

U mišljenju, koje je Komisija objavila na plenarnom zasjedanju održanom 21. i 22. juna, a koje je objavljeno na zvaničnoj stranici Venecijanske komisije, ocijenjeno je i da je to u suprotnosti sa evropskom praksom.

Ostavite komentar