Karan: Američke sankcije – bezbjednosni problem za Srpsku

0
81

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan izjavio je da su sankcije funkcionerima i drugim subjektima u Srpskoj manifestacija sile u smislu rušenja međunarodnih i ostalih prava, te je ocijenio da Amerikanci i njihovi poslušnici na ovaj način ulaze u bezbjednosu sferu i postaju bezbjednosni problem za Srpsku.

“Ovdje je riječ o ataku sile, ne samo kod sankcija, već i generalno kod primjene Dejtonskog sporazuma”, rekao je Karan novinarima u Banjaluci.

On je naveo da američka podrška nelegalnom Kristijanu Šmitu predstavlja najveću sankciju Srpskoj.

“On nam zatvara sve. Zatvara građanima pravo da u posredničkoj demokratiji odlučuju. Zamislite da mi građane na izborima pitamo da li Šmit treba da odlučuje o nama?”, rekao je Karan.

On je ocijenio da je to nevjerovatan apsurd, a jedan od tih apsurda su i sankcije.

“To znači kaznićemo sve one koji ne dozvoljavaju unitarnu BiH i da ovo bude zemlja samo jednog naroda, kao i one koji čuvaju status Srpske, Dejtonski sporazum… Poručuju i da će kazniti sve one koji žele da se čuje njihov glas u zajedničkim instistucijama BiH”, rekao je Karan.

On je istakao da sankcije predstavljaju rušenje Srpske i udar na njene zvaničnike.

“Udara se na predsjednika Republike, premijera, ministre, predsjednika Narodne skupštine i srpskog člana Predsjedništva BiH. Neko je čak rekao – kada udarate na institucije to može biti oblik terorizma”, rekao je Karan.

On je zaključio da Amerikanci i njihovi poslušnici na ovaj način ulaze u bezbjednosu sferu i postaju bezbjednosni problem za Srpsku, jer krivično djelo terorizma ima u sebi ideološku i političku komponentu.

Ostavite komentar