Kastratović: Pritisak Zapada da BiH postane unitarna država

0
86

Predstojeća posjeta visokih američkih i NATO zvaničnika BiH dio je generalnog plana aktivnosti Zapada u borbi protiv Istoka, gdje se vrši pritisak da BiH postane unitarna država i da Republika Srpska prestane da postoji, ocijenio je general-major Vojske Srbije u penziji Luka Kastratović.

-To što se dešava je plan aktivnosti koji se realizuje u kontinuitetu. To je u generalnom planu borbe Zapada protiv Istoka. S obzirom na to da u NATO agresiji nisu ostvarili postavljene ciljeve, uspeli su da odvoje Crnu Goru i da je uključe u NATO, kao i Severnu Makedoniju, a BiH nisu mogli da urede po meri njihovih interesa – rekao je Kastratović Srni.

Prije toga su, naveo je Kastratović, protjerali srpsko stanovništvo iz Hrvatske, odnosno Republike Srpske Krajine i po tom planu planirali su da isto urade i sa sjeverom Kosova.

-Da nije specijalne operacije (u Ukrajini) i Ruske Federacije, oni bi to i uradili. Oni intenzivno vrše pritisak da se Srbi sele – istakao je Kastratović.

Prema njegovim riječima, Zapad u borbi protiv srpskog naroda u cijelosti, sada ide sa novim mjerama i pritiscima da eliminiše Republiku Srpsku.

To je, istakao je Kastratović, dugoročan plan borbe Zapada protiv Istoka koji im ne ide po planu, a u kojem je rušenje Rusije pretposljednja faza, a rušenje Kine posljednja.

-Oni rade protiv svih naroda koji ih ne slušaju. Oni neće ravnopravnu saradnju, već hoće samo diktat i poslušnost. Njihov imperativ je sticanje bogatstva, osvajanje teritorija sa prirodnim sirovinama i jačanje bogatstva, a onda dolazi vojska da to čuva – rekao je Kastratović.

Dodaje da Zapadu smeta Srbija jer su planirali da je pokore za tri do pet dana, a nisu uspjeli ni za 98 dana.

-Evo za 25. godišnjicu oni i dalje pokušavaju da do 25. godišnjice naprave još jedan potez protiv srpskog naroda – rekao je Kastratović.

Pomoćnik državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Džejms O`Brajen danas će doputovati u posjetu Sarajevu, a delegacija Sjevernoatlantskog savjeta, koju predvodi zamjenik generalnog sekretara NATO-a Mirče Džoana, u Sarajevu će boraviti danas i sutra.

Iz američkog Stejt departmenta navodi se da će O`Brajenova posjeta naglasiti “snažno partnerstvo SAD i BiH”, te potvrditi podršku Vašingtona “suverenosti, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru BiH”.

Ostavite komentar