Katoličku crkvu trese novi skandal, zlostavljano 200.000 djece u Francuskoj

0
49

Istraga o seksualnom zlostavljanju u Francuskoj katoličkoj crkvi otkrila je da je otprilike 216.000 dece žrtva zlostavljanja od 1950. godine, rekao je danas predsednik komisije koja je sastavila izveštaj Žan-Mark Sove.

On je naveo da je sama komisija identifikovala oko 2.700 žrtava, ali da je opsežna studija koju su sprovele istraživačke i anketne grupe procenila da je bilo oko 216.000 žrtava, a da bi taj broj mogao i da se poveća i do 330.000 ako se tu uključi i zlostavljanje od strane svetovnih lica u okviru Crkve, prenosi Tanjug.

Nezavisna komisija, koju je Katolička crkva formirala da istražuje seksualna zlostavljanja je ranije saopštila da je utvrđeno da je u redovima Crkve u Francuskoj bilo oko 3.000 pedofila tokom prethodnih 70 godina.

Sove je na javnoj onlajn prezentaciji izveštaja saopštio danas i da je zlostavljanje bilo sistematsko i da Crkva ne samo da nije preduzela neophodne mere da ga spreči, već je žmurila, ignorišući izveštaje, a ponekad i svesno dovodeći decu u kontakt sa seksualnim predatorima.

On je naglasio da je problem i dalje aktuelan, a da je Crkva sve do 2000-ih pokazivala potpunu ravnodušnost prema žrtvama i da je tek počela da menja svoj stav 2015-2016.

Biskup Erik de Moulins-Beaufort, predsednik francuske biskupske konferencije, zatražio je danas oproštaj od žrtava seksualnog zlostavljanja i poručio da oseća sramotu nakon što je objavljen izveštaj o razmerama zlostavljanja u francuskoj crkvi decenijama unazad.

“Velika tuga”

Papa Franjo izrazio je veliku tugu i suosjećanje sa žrtvama, zbog novog velikog pedofilskog skandala u redovima katoličke crkve u Francuskoj.

Naime, neovisno povjerenstvo objavilo je zaključke višegodišnje istrage, prema kojima je u posljednjih sedamdeset godina, više od 200 tisuća djece u toj državi, bilo žrtvama svećeničkog nasilja i zlostavljanja.

(politika.rs, N1)

Ostavite komentar