Kecmanović: Bošnjaci umislili da je čitava BiH njihova

0
73

Profesor emeritus Nenad Kecmanović rekao je da se bošnjački problemi sastoji isključivo u tome što su umislili da je čitava BiH samo njihova, a da su dijelovi na kojima u odvajkada živjeli Srbi i Hrvati samo “privremeno okupirana teritorija”.

Kecmanović je naveo da je mirni razlaz koji predlaže predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik možda i jedino racionalno rješenje.

On kaže da ostaje nejasno šta je ambasador Irana u BiH Abuzara Ebrahim Torkaman želio poručiti izjavom da je “Iran spreman da pomogne BiH u slučaju problema”, navodeći da je Iran već dugo neprimjetan u BiH, pa je izjava ambasadora pala “kao grom iz vedrog neba”.

Kecmanović je za Politiku naveo da se turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan nekoć pozvao na Alijin amanet da brine o Bosni, a sada iranski ambasador, sigurno ne na svoju ruku, nudi pomoć “ako bude problema”.

– Znači li to da se u razrješenje krize u BiH, pored kolektivnog Zapada i Rusije i Kine, uključuju i Turska i Iran kao jake muslimanske zemlje, od kojih se prva izmakla kontroli Zapada, druga je zapadni arhineprijatelj, a obje su kao Zapad u najmanju ruku nesklone pravoslavnim Srbima – upitao je Kecmanović.

Prema njegovim riječima, situaciju olakšava činjenica da i Turska i Iran grade dobre odnose sa Rusijom – zaštitnicom Srpske pred pritiscima Zapada.

– Simptomatično je da Bošnjaci kojima je bila upućena ponuda dobrih namjera, a ni Hrvati, kojima je bio upućen prigovor, nisu mnogo komentarisali izjavu iranskog ambasadora, a iz Srpske su, istina sa nižeg nivoa, podsjetili na ulogu Teherana u ratnom transferu mudžahedina u BiH i na pokolj Srba kod Vozuće – naglasio je Kecmanović.

Ostavite komentar