Kecmanović: Šmit i Marfi toliko zakuvali da je logično da ih vrate kući

0
126

Profesor emeritus Nenad Kecmanović izjavio je da su Kristijan Šmit i američki ambasador u BiH Majkl Marfi toliko zakuvali u BiH da je logično očekivati da ih vrate kući.

– Marfi i Šmit su u velikom belaju, jer pogrešna procjena situacije u BiH može da ih košta dobro plaćenog radnog mjesta – naveo je Kecmanović i dodao da, ako povuku Šmita, više neće moći da regularno izaberu drugog.

On je istakao da kolektivni Zapad, bar kada je riječ o Srbima, ima jedinstven kolonijalni odnos, pa zato i Srbi moraju da budu jedinstveni u odbrani nacionalne slobode, s obzirom na to da je Zapad u BiH jasno zauzeo jednu stranu, jer su Bošnjaci pokazali tradicionalnu poslušnost okupatorima, osmanlijama, habzburgovcima, hitlerovcima.

Kecmanović je ocijenio da kolektivni Zapad zaoštrava hibridni rat protiv Republike Srpske i da već odavno postoji zamisao da se ukine ime i Republika Srpska nazove “sjeveroistočna Bosna”, ali da im je trenutno na redu predsjednik Republike Milorad Dodik.

Kecmanović u autorskom tekstu za “Politiku” piše da neokolonizatori Srpske šire crnu listu politički nepodobnih funkcionera, pa su se pored predsjednika Srpske Milorada Dodika, našli i premijer, predsjednik parlamenta, ministri, a smatra i da će taj krug širiti.

On je naveo da kreatori Dejtonskog sporazuma čitavu istoriju poslijeratne BiH rade na rušenju tog sporazuma dok na ukidanju Republike Srpske rade muslimansko Sarajevo i “kolektivni zapad”.

– Kolektivnom zapadu je počelo da se žuri, pa je Dodik odgovorio projektom osamostaljenja i sporazumnog razlaza, koji je izazvao nervozu i ustoličenje v.p. /visokog predstavnika/ koji nije dobio neophodnu saglasnost Savjeta bezbjednosti UN – piše Kecmanović.

Prema njegovim riječima, preostaje pitanje da li će odmah ići do kraja i pokušati da srpskom narodu u BiH uz nadležnosti, opljačkaju i javnu imovinu, ukinu entitetske granice, kidnapuju demokratski izabranog predsjednika republike.

– Nema više mic po mic, nego sve i odmah – ističe Kecmanović, koji podsjeća da je Zapad u laž “utjerala” srpski član Predsjendištva BiH Željka Cvijanović, koja je tražila zapisnik sa sjednice Savjeta bezbjednosti UN na kojoj je Šmit navodno izabran za v.p.

On je napomenuo i da je Šmit već diskretno objelodanio šestomjesečni izvještaj za sjednicu Savjeta bezbjednosti UN pod radnim naslovom “Dodik je za sve kriv”, ali da ga je u Njujorku sa kontraizvještajem iz Republike Srpske sačekao ruski ambasador u UN.

Onima koji ponavljaju da Dodik nije isto što i Srpska, Kecmanović je poručio da se zamisle kako bi izgledala Mađarska bez Viktora Orbana, Rusija bez Vladimira Putina, Kina bez Si Đinpinga.

Kecmanović ukazuje i na to da je rat između Izraela i Palestine razapeo Bošnjake u BiH između orijentalne duše i kalkulacija, te da se aktisemitizam već uvukao i u institucije Federacije BiH što pokazuje odluka Agencije za bankarstvo FBiH da bez obrazloženja zatvori Mikrokreditnu banku koju je 2017. godine formirala Јevrejska opština.

Ostavite komentar