Kecmanović: Stranim sudijama istekao rok upotrebe, SAD i EU da ih pošalju kući

0
78

Profesor Nenad Kecmanović ocijenio je da u svemu što se događa u BiH od dolaska lažnog visokog predstavnika u Sarajevo prepoznaje rasulo, te istakao da situacija neodoljivo podsjeća najprije na raspad SFRJ, a potom i raspad SR BiH.

Kecmanović je istakao da bi Americi i EU bilo mnogo pametnije da kući pošalju troje inostranih sudija u Ustavnom sudu BiH kojima je istekao dejtonski rok upotrebe, umjesto da se natežu sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i liderom HDZ-a Draganom Čovićem da popune dvije, odnosno jednu nacionalnu stolicu u ovom sudu.

“Prepušten svojoj pameti, Kristijan /Šmit/, međutim, jedino rješenje za sve vidi u tome da sa /ministrom unutrašnjih poslova Federacije BiH Isakom/ Ramom i /ministrom odbrane u Savjetu ministara Zukanom/ Helezom uhapsi Dodika onlajn”, rekao je Kecmanović Srni.

Govoreći o sjednici Ustavnog suda BiH koji je u četvrtak u onlajn formatu bez prisustva srpskih sudija odlučivao o Krivičnom zakoniku Republike Srpske, Kecmanović je rekao da nije kompetentan za ustavno pravne finese, ali da je na osnovu zdravog razuma prepoznao rasulo u svemu što se događa u BiH od dolaska lažnog visokog predstavnika u Sarajevo.

Kecmanović je ocijenio da situacija neodoljivo podsjeća najprije na raspad SFRJ i, potom, na raspad SR BiH.

“U oba slučaja unutrašnjim antagonizmima kumovala je `međunarodna zajednica` – u prvom tako što je ovjerila secesiju Slovenije i Hrvatske, u drugom tako što je priznala referendum o secesiji BiH protiv volje ustavno ravnopravnog srpskog naroda”, rekao je Kecmanović.

On je ukazao da ni u jednom slučaju to nije prošlo bez građanskog rata.

“Ipak, još nije jasno da li su Šmita poslali da bi u BiH ponovo zapalio šibicu u buretu baruta i dao alibi kolektivnom Zapadu da uvede vanredno stanje i vojnu upravu EUFOR-a ili da bi konstatovao da je BiH u stanju raspada i legalizovao samostalnost Republike Srpske, Herceg Bosne i bošnjačke Bosne”, rekao je Kecmanović.

Prema njegovim riječima, koliko god potonja pretpostavka, s obzirom na zapadnu retoriku jedinstvene države, djelovala malo vjerovatna, ako se pogleda realnost na terenu, stanje je uveliko odmaklo u suprotnom smjeru nedovršene, neuspjele, propale države.

“Kako se vajka Abdulah Sidran: `Stalno nam govore da neće dozvoliti da se Bosna podijeli, a to se u stvari već dogodilo`. I SAD i EU toliko su zabavljene svojim unutrašnjim podjelama da bi se bavile jedinstvom Bosne, i toliko zauzete u Ukrajini i na Bliskom istoku da bi otvarale još jedno, potencijalno regionalno, žarište”, zaključio je Kecmanović.

Sjednica Ustavnog suda BiH održana je u četvrtak, 18. januara bez ijednog sudije iz reda srpskog naroda i onlajn jer sudije stranci nisu mogli doći zbog otkazanih letova.

Još 2022. godine mandat je istekao Miodragu Simoviću, a jedini preostali sudija Srbin Zlatko Knežević i zvanično je, na sopstveni zahtjev, početkom ove godine otišao u prijevremenu penziju.

Od 3. januara u Ustavnom sudu BiH ostalo je dvoje bošnjačkih i jedan hrvatskih sudija, kao i Albanac, Švajcarkinja i NJemica, koje je izabrao Evropski sud za ljudska prava.

Najmanje šest puta u postdejtonskoj BiH Republika Srpska je predlagala zakon o Ustavnom sudu i insistirala da se stranci vrate u svoju zemlju.

Ostavite komentar