Kecmanović: “Zabranjeni” rođendan Srpske postao inspiracija srpskog jedinstva

0
103

Politikolog Nenad Kecmanović ocijenio je da je proslava “zabranjenog” rođendana Republike Srpske postala inspiracija srpskog jedinstva, otpora, prkosa i nacionalnog ponosa.

Kecmanović je ukazao da je rođendan Srpske, koji Kristijan Šmit i Bošnjaci osporavaju do te mjere da su pokušali da ga zabrane, obilježen u trenutku kada se uspostavlja kontinuitet između vremena bombardovanja srpskih položaja u Bosni, odnosno bombardovanja SR Jugoslavije, i ovog vremena, kada kolektivni Zapad vodi koordinisani i sinhronizovani rat protiv Srpske i Srbije.

“Do sada su prebacivali težište sa Banjaluke na Beograd i obrnuto, a sada udaraju simultano na obje strane, žureći da disciplinuju Srbiju i Srpsku prije nego što Rusija stigne na ušće Dunava, a Kina reintegriše Tajvan i nacrtaju političku geografiju novog multipolarnog svjetskog poretka. Vodi se trka sa vremenom”, rekao je Kecmanović za Srnu.

On je istakao da su upravo u vremenu kada su predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću “spremili Majdan”, a predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku suđenje u Sarajevu, na proslavi Dana Republike Srpske u Banjaluci, osim delegacije Srbije, bili i predstavnici Srba iz Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

“Rođendan Republike Srpske je postao oblik hibridne odbrane srpskog sveta”, naveo je Kecmanović.

Na pitanje kako ocjenjuje odnose Srbije i Republike Srpske i kako na njih utiču zajedničke svečanosti povodom nacionalnih praznika, uključujući i proslavu Dana Republike Srpske, Kecmanović je odgovorio da zajedničko obilježavanje važnih datuma predstavlja i uzrok i posljedicu srpsko-srpskih odnosa, koji su bolji nego ikad.

“To rođendansko okupljanje u Banjaluci, na kome je delegacija Srbije bila izuzetno brojna, predstavlja simbolički izraz jedinstva dva dijela istog naroda sa obala Drine. Istovremeno, proslava povratno emituje energiju i emociju da jedinstvo postane još veće”, objasnio je Kecmanović.

On je istakao da Orden zastave sa zlatnim vijencem, koji mu je na proslavi Dana Republike Srpske u Banjaluci uručio predsjednik Milorad Dodik, doživljava kao priznanje za naučni i pedagoški rad na oba univerziteta u Srpskoj, kao i za osnivanje, izgradnju i rukovođenje Fakultetom političkih nauka u Banjaluci, prije svega za njegove knjige, studije i kraće tekstove o Republici Srpskoj i BiH.

“Računam da sam nešto doprinio i kao senator Republike Srpske i politički savjetnik predsjednika Republike. Da sam mlađi, rekao bih da priznanje predstavlja ohrabrenje i podsticaj da dalje nastavim, ali ja za duže nastavljanje nemam vremena”, naveo je Kecmanović.

Kako kaže, orden koji je dobio pokazao mu je da se u Srpskoj cijeni to što je uradio tokom minulih decenija, što ga ispunjava zadovoljstvom.

“Posebno mi je drago što mi je orden uručio lično predsjednik Republike Milorad Dodik, kao što mi imponuje da sam odlikovan u istom visokom rangu sa /akademikom/ Matijom Bećkovićem”, naglasio je Kecmanović.

Ostavite komentar