Kina šalje trupe u Rusiju na vojne vježbe

0
73

Narodnooslobodilačka armija Kine će poslati trupe da učestvuju na vojnim vežbama „Vostok 2022” u Rusiji, saopštilo je kinesko Ministarstvo odbrane.

„U okviru godišnjeg plana saradnje između vojske Kine i Rusije, kao i konsenzusa postignutog između strana, Narodnooslobodilačka armija Kine će u najskorije vreme poslati deo svojih trupa u Rusiju na učešće u vežbama ‘Vostok 2022’”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Napominje se da će u vežbama učestvovati i vojska Indije, Belorusije, Tadžikistana, Mongolije i drugih zemalja.

„Kina šalje svoju vojsku na vežbe kako bi produbila praktičnu i prijateljsku saradnju sa vojskama drugih zemalja, povećala nivo strateške saradnje sa svim učesnicima i poboljšala sposobnost suprotstavljanja različitim pretnjama”, saopštilo je Ministarstvo, napominjući da učešće kineske vojske u vežbama „nema veze sa aktuelnom međunarodnom i regionalnom situacijom”.

Ministarstvo odbrane Rusije ranije je saopštilo da će u periodu od 30. avgusta do 5. septembra trupe Istočnog vojnog okruga pod rukovodstvom načelnika Generalštaba Oružanih snaga Rusije biti održana strateška komandno-štabna vežba „Vostok 2022”.

U strateškim vežbama, koje će obuhvatiti 13 poligona Istočnog vojnog okruga, zajedno sa trupama okruga biće uključene Vazdušno-desantne snage Rusije, Dalekometna i Vojno-transportna avijacija, kao i trupe stranih država.

(Sputnjik)

Ostavite komentar