Klokić: Mnogo brže ka EU bez stranih sudija i visokog predstavnika

0
101

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić smatra da bi se BiH mnogo brže kretala ka EU da nema takozvanog visokog predstavnika i stranih sudija u Ustavnom sudu BiH.

Klokić je izjavio Srni da je u razgovoru sa brojnim evropskim partnerima stekao utisak da je to i njihov stav, ali da taj stav nikada javno ne iznose.

“Taj put prema EU bio bi mnogo lakši da nema stranih sudija u Ustavnom sudu BiH i takozvanog visokog predstavnika, jer veoma često uzroci kriza u BiH dolaze upravo sa ove dvije adrese”, rekao je Klokić.

On je naglasio da je stav Republike Srpske da BiH treba da ide ka članstvu u EU, ali isključivo sa svim nadležnostima koje su Srpskoj date Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je juče da se šef Delegacije EU u BiH Johan Satler u razgovoru s njim saglasio da je nedopustivo da zemlja koja je na putu da bude članica EU ima neizabranog stranca koji može da interveniše u zakonodavstvo i da većina zemalja EU u suštini to ne podržava.

Iz Delegacije EU u BiH su danas saopštili da su opsežna međunarodna supervizija i upotreba izvršnih ovlaštenja nespojivi sa članstvom u EU.

Ostavite komentar