Ko je novi predsjednik Slovačke – populista naklonjen Rusiji, blizak saradnik premijera Fica

0
67

Peter Pelegrini pobijedio je u drugom krugu predsjedničkih izbora u Slovačkoj. Nekadašnji premijer Slovačke, bliski saradnik sadašnjeg premijera Roberta Fica sa kojim dijeli naklonjenost Rusiji, obećao je da će osigurati da Slovačka ostane na strani mira, a ne na strani rata.

Peter Pelegrini postaće šesti predsjednik Slovačke od sticanja nezavisnosti nakon raspada Čehoslovačke 1993. godine. Na toj funkciji naslijediće Zuzanu Čaputovu, prvu ženu na čelu države u toj zemlji.

Pelegrini ima italijanske korijene. Njegov pradjeda Leopoldo Pelegrini došao je u tadašnju Austrougarsku kako bi učestvovao u izgradnji pruge između Ljevice i Zvoljena.

Studirao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta “Matej Bel” i Tehničkom univerzitetu u Košicama, fokusirajući se na bankarstvo, investicije i finansije. Od 2002. do 2006. godine radio je kao ekonomista.

Poznat je kao bliski saradnik sadašnjeg slovačkog premijera Roberta Fica. Ficova partija Smer pobijedila je na parlamentarnim izborima u septembru prošle godine na proruskoj i antiameričkoj platformi, a dio koalicione Vlade koju je Fico formirao je i Pelegrinijeva stranka Hlas (Glas).

Pelegrini, koji je bio Ficov zamjenik u Smeru, postao je premijer 2018. godine, nakon što je Fico bio primoran da podnese ostavku poslije velikih antivladinih protesta zbog ubistva novinara Jana Kucijaka i njegove vjerenice.

Kasnije se odvojio od Fica i osnovao sopstvenu stranku Glas, više centrističku i liberalniju od Ficovog populističko-ljevičarskog Smera.

Podrška Moskvi u kampanji – hoće li biti zaokreta u spoljnoj politici

Pelegrinijeva kampanja djelimično je bila praćena retorikom podrške Moskvi, a njegov protivkandidat Ivan Korčok optuživan je da je “ratni huškač koji bi poslao slovačke vojnike da se bore u Ukrajini”, iako predsjednik Slovačke nema takva ovlašćenja.

“Izbori se mogu dobiti tako što će se drugi učiniti ratnim kandidatom. Ovo neću zaboraviti”, rekao je Pelegrinijev protivkandidat Korčok nakon proglašenja rezultata.

Pelegrini, koji se smatra umerenijim od Fica, rekao je da njegov izbor neće značiti žurbu sa bilo kakvom fundamentalnom promjenom u spoljnoj politici.

“Ne radi se o budućem pravcu spoljne politike. Takođe garantujem, kao i drugi kandidat, da ćemo i dalje biti jaka članica EU i NATO-a”, rekao je Pelegrini.

Kritičari u strahu

Pelegrinijeva pobjeda učvrstila je Ficovu vlast dajući njemu i njegovim saveznicima kontrolu nad glavnim državnim položajima.

Kritičari brinu da će Slovačka pod vlašću Roberta Fica napustiti svoj prozapadni kurs i slijediti uputstva Mađarske.

Nova vlada je odmah obustavila bilo kakvu isporuku oružja Ukrajini.

Hiljade ljudi nedavno su izašle na ulice širom Slovačke kako bi se usprotivili Ficovoj proruskoj politici, ali i planovima za izmenu krivičnog zakona i preuzimanje kontrole nad javnim medijima.

Malo je vjerovatno, kako tumače kritičari, da će mu novoizabrani predsjednik Pelegrini stati na put.

Ostavite komentar