Kod Rovinja ulovljena najotrovnija riba na svijetu, otrov 1200 puta jači od cijanida

0
83

Sedam jedinki Lagocephalus sceleratus uočeno je u ponedeljak kod ostrva Ceja u Medulinskom zalivu, a jedna je i ulovljena na dubini od 19 metara i odnijeta je u Centar za istraživanje mora Rovinj.

„Lagocephalus sceleratus sadrži izuzetno potentan otrov tetrodotoksin koji uslijed konzumacije može izazvati teške zdravstvene tegobe i smrt. Tetrodotoksin je najkoncentriraniji u gonadama i jetri, ali ga ima i na koži. Pretpostavlja se da je doza od 1 do 2 mg fatalna“, objavljeno je na internet stranici Aquarium Pula, prenio je portal 24sata.

Dodaje se da je ribu ulovio i uslikao slovenački ribar Anton Vidović.

Ova vrsta invazivog je karaktera i ubraja se u tzv. lesepsijske migrante, vrste koje iz Crvenog mora kroz Suecki kanal prodiru u Sredozemlje. Izvorno ove ribe žive u tropskim predjelima Indijskog i Tihog okeana.

Zbog svoje grabljivosti i nedostatka prirodnih neprijatelja, ova riba negativno utiče na biološku raznolikost te predstavlja prijetnju ribarstvu, jer oštećuje ribarske mreže da bi se dočepale ulova, kida mamce i udice.

Biolozi smatraju da su one razvile svoju poznatu „naduvanost“ jer ih polagan, pomalo nespretan stil plivanja čini lakim plenom grabljivica. Umjesto bega, ove ribe koriste svoje elastično tijelo i sposobnost brzog unošenja ogromne količine vode (pa čak i vazduha kad je to potrebno) kako bi se pretvorile u gotovo nejestivu kuglu nekoliko puta veću od njihove normalne veličine.

Ostavite komentar