Kojić: Izjava iranskog ambasadora prijetnja za Srbe, ali i cijeli region

0
55

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić ocijenio je da izjava iranskog ambasadora u BiH Abuzara Torkamana da će Iran, ukoliko se pojavi problem za BiH, pohitati u pomoć kao što je to učinio i prije 30 godina, ne predstavlja samo prijetnju za srpski narod, već i za cijeli zapadni Balkan.

Kojić je podsjetio da je Iran imao aktivnu ulogu tokom sukoba u BiH devedesetih godina prošlog vijeka, prevashodno putem odreda “El mudžahedin”, čiji pripadnici su odsijecali srpske glave na ozrensko-vozućkom ratištu i činili najbrutalnije ratne zločine bez bilo kakve odgovornosti.

– Ovakve poruke iranskog ambasadora se mogu smatrati prijetnjom, ali ne samo za srpski narod u BiH, već i po čitav zapadni Balkan, posebno imajući u vidu trenutnu geopolitičku sitaciju u svijetu i opasnost koja postoji od radikalnih islamista, terorističkih napada i ubistava širom Evrope – naglasio je Kojić.

On ističe da čudi izostanak reagovanja predstavnika američkog ambasadora Majkla Marfija i nekih drugih zapadnih ambasada na ovakve poruke, koja bi trebala biti poprilično oštra ako postoji i gram objektivnosti.

– Svi dobro zbnaju da je Iran imao značajnu ulogu u dovođenju isllamskih fundamentalista 90-ih godina. Nažalost, njihove ćelije i ogranci i dalje postoje u BiH i sigurno predstavljaju značajnu terorističku, ali i bezjednosnu prijetnju. Ovakve poruke iranskog ambasadora mogu biti signal aktivacije ćelija u BiH. Smatram da to, zaista, treba da naiđe na osudu i očekujem od američkog ambasadora da u ovom slučaju bude objektivan – naglasio je Kojić za Srnu.

Ostavite komentar