Kojić: Neprihvatljivo oduzimanje nadležnosti formiranjem vrhovnog suda

0
65

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić rekao je da je prijedlog poslanika Denisa Zvizdića o uspostavljanju vrhovnog suda BiH apsolutno neprihvatljiv, jer bi to značilo potpuno oduzimanje nadležnosti entitetskim sudovima.

Kojić je naveo da je Zvizdićev prijedlog neprihvatljiv, jer želi da se osnuje vrhovni sud BiH, kao najviši kasacioni sud u BiH koji bi bio jedini tumač prava i koji bi rješavao po žalbama na odluke entitetskih vrhovnih sudova.

– Kada bi posmatrali i da postoji ustavna mogućnost nečega takvog, to bi stvaralo jednu vrstu pravne nesigurnosti – rekao je Kojić uoči sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na čijem dnevnom redu je Zvizdićev prijedlog zakona o vrhovnom sudu BiH.

Kojić je dodao da ne shvata zašto Zvizdić “gura” zakon za koji unaprijed zna da neće dobiti podršku poslanika SNSD-a i stranaka koje su u koaliciji sa SNSD-om.

– Nadam se da ni opozicija neće dozvoliti da se u potpunosti uzurpira entitetska nadležnost nad pravosuđem koja je uspostavljena Dejtonskim mirovnim sporazumom, ustavima Republike Srspke i Federacije BiH i Aneksom četiri Dejtonskog mirovnog sporazuma – rekao je Kojić za Srnu.

Kojić je podsjetio na dogovor koalicionih partnera na niovu BiH o uspostavljanju apelacionog odjeljenja Suda BiH.

– To je potrebno da se uspostavi i preliminarni dogovor i nadležnosti uopšte nisu sporne, sporno je samo sjedište, jer iz FBiH spore da to bude u Banjaluci – podsjetio je Kojić.

Ostavite komentar