Kojić: Pravosuđe BiH dotaklo dno pravičnosti imenovanjem sudija sa ratnom prošlošću

0
74

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić izjavio je da je pravosuđe BiH dotaklo dno pravičnosti imenovanjem za sudije i tužioce Suda i Tužilaštva BiH ljudi sa ratnom prošlošću u tzv. Armiji BiH, a na šta su upozoravale institucije Republike Srpske.

“Mi smo jasno ukazivali da ti nosioci pravosudnih funkcija ne mogu obavljati osnovnu nadležnost svog posla, a to je nepristrasnost, objektivnost, a samim tim se urušava i vidljivo je da je urušen integritet pravosuđa”, rekao je Kojić Srni.

Prema njegovim riječima, pravosuđe je zbog ovakvih i sličnih odluka dotaklo dno pravičnosti, baš zbog toga što neobjektivnost i pristrasnost isključivo koriste za potrebe svojih stranih mentora i nekih domaćih političkih aktera iz Federacije BiH.

Komentarišući to što je Kancelarija disciplinskog tužioca VSTS-a odbacila navode iz informacije o sudijama i tužiocima Suda i Tužilaštva BiH koji su obavljali pravosudne funkcije za vrijeme oružanih sukoba u BiH, koju je dostavio Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih, Kojić je rekao da je njihovo obrazloženje bilo potpuno besmisleno.

“Da jesi oni odbacili, ali je njihovo obrazloženje u tom periodu kada su odlučivali potpuno besmisleno i ne odražava integritet i nezavisnost pravosuđa”, naglasio je Kojić.

Iz VSTS-a su istakli da je “pomenute činjenice o prijavljenim sudijama i tužiocima provjeravala Nezavisna pravosudna komisija, što znači da su sve informacije o tzv. `ratnoj prošlosti` bile poznate tada nadležnom tijelu, prije inicijalnih imenovanja sudija i tužilaca nakon izvršene reforme pravosudnog sistema”.

U dopisu Republičkog centra je, između ostalog, navedeno iz biografije nekih sudija i tužilaca da su bili pripadnici tzv. Armije BiH i nosioci pravosudnih funkcija koji su sudili Srbima u ratu, te da je među njima i aktuelni sudija Sena Uzunović, Mirsad Strika i drugi.

Kojić, koji je bivši direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, rekao je ranije Srni da je ovaj centar, dok je on bio direktor, dostavio informaciju VSTS-u u kojoj se, između ostalog, navodi da je Sena Uzunović bila pripadnik takozvane Armije BiH i to pomoćnik komandira.

Kojić je tada istakao da je Uzunovićeva nakon toga obavljala pravosudnu funkciju u sudu u Konjicu što stvara opravdanu sumnju da ne može biti nepristrasna i da je vrlo svjesno postavljena na poziciju da kao sudija Suda BiH sudi predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

Ostavite komentar