Kojić: Prijedlog o prestanku važenja zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH upućen u proceduru

0
87

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić uputio je u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o prestanku važenja zakona o Tužilaštvu i Sudu BiH jer su doneseni nametnutim odlukama visokih predstavnika u BiH Pedija Ešdauna i Volfganga Petriča, koji nisu imali ovlaštenja da preuzmu ulogu zakonodavca ili ustavotvorca.

Kojić je pojasnio da ni Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma ni takozvanim bonskim ovlaštenjima nije predviđeno pravo visokog predstavnika da osniva institucije na nivou BiH i entiteta.

U obrazloženju, koje je Kojić dostavio Parlamentarnoj skupštini, navodi se da je članom pet Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma definisano da visoki predstavnik ima autoritet za konačnu interpretaciju Sporazuma o civilnom sprovođenju mirnog rješenja, odnosno da ima ovlaštenja da tumači samo Aneks 10, a ne kompletan Dejtonski mirovni sporazum.

Kojić je naveo i da bonski zaključci nisu zaključci, već da je u pravnom pogledu riječ o ugovoru koji su 1997. godine u pisanom obliku, međusobno zaključile SAD, Kanada, Velika Britanija, Njemačka, Francuska, Turska i druge države, pravno neosnovano nazvavši se takozvanim savjetom za primjenu mira u BiH, uprkos tome što postojanje tog tijela nije dozvoljeno nijednim izvorom međunarodnog prava.

– Dosljedno toj činjenici, koja je pravno neoboriva pred svakim sudom, te države nisu imale pravo da išta naređuju BiH, članici UN, niti da bilo koga trećeg, pa ni pojedinca zvanog visoki predstavnik u BiH ovlašćuju da može bilo šta nametati kao pravni akt u BiH, a kamoli kao ustav ili zakon – naveo je Kojić u dokumentu koji će se naći na sjednici Predstavničkog doma najavljenoj za 20. novembar.

Kojić je istakao da je visoki predstavnik prekoračio svoja ovlaštenja koja su mu data Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma, te prekršio Ustav BiH u kojem je jasno definisano da sve funkcije i ovlaštenja, koja Ustavom nisu izričito dodijeljena institucijama BiH, pripadaju entitetima.

Ostavite komentar