Kojić: Učešće stranaca – preduslov za neulazak u EU

0
88

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Pralamentarne skupštine BiH Milorad Kojić izjavio je Srni da je iz razgovora šefa Delegacije EU u BiH Johana Satlera i predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića jasno da odluke Kristijana Šmita nemaju pravno dejstvo i da je učešće stranaca preduslov za neulazak u EU.

Kojić je rekao da je veoma važno da Satler i javno kaže da je nedopustivo da zemlja koja je na putu da bude članica EU ima neizabranog stranca koji može da interveniše u zakonodavstvo, što je i rekao na sastanku sa predsjednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem u Sarajevu.

“Iz tog razgovora je jasno da su i odluke Kristijana Šmita, među kojima su i izmjene Krivičnog zakona, prema kojima se danas i vodi montirani proces protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, nemaju pravno dejstvo i ne mogu da budu dio pravnog sistema jer se zakoni donose u parlamentarnoj proceduri, a ne donosi ih neko ko nema legitimet”, rekao je Kojić.

On je pojasnio da je preduslov za ulazak u EU potpuni suverenitet i podsjetio da je u tom svjetlu i predsjednik Republike Srpske predložio partijama da se usvoji deklaracija koja se i tiče suvereniteta bez učešća stranaca.

“Ako želimo da ispunimo svih 14 prioriteta, o čemu i postoji uslovna saglasnost u smislu donošenja zakonskih rješenja na nivou Parlamentarne skupštine BiH, prioritetno je ukidanje odluka koje su donosili i donose stranci, zakon o Ustavnom sudu koji podrazumijeva odlazak stranih sudija i gašenje OHR-a”, rekao je Kojić.

Predsjednik Vlade Repubike Srpske Radovan Višković rekao je da se šef Delegacije EU u BiH Johan Satler juče u razgovoru s njim saglasio da je nedopustivo da zemlja koja je na putu da bude članica EU ima neizabranog stranca koji može da interveniše u zakonodavstvo i da većina zemalja EU u suštini to ne podržavaju.

Ostavite komentar