Kome odgovara da sije strah među Bošnjacima?

0
45

Sijanje straha među Bošnjacima u BiH i “upozorenje” na navodne nemire na dan kada bi u Generalnoj skupštini UN trebalo da se nađe bošnjačko-njemačka rezolucija o Srebrenici, tako bi se moglo opisati saopštenje Bosansko/bošnjačkog narodnog vijeća. Zašto u Sarajevu šire strah i kome to odgovara?

Bosansko/bošnjačko narodno vijeće u saopštenju je “upozorilo građane BiH” da bi 2. i 3. maja moglo da dođe do nemira koje bi mogli da izazovu “ekstremisti”, napada na povratnike i pokušaja uspostavljanja kontrolnih i borbenih položaja na međuentitetskim linijama.

Navode da svaki, pa i najmanji eksces može prouzrokovati nesagledive posljedice po građane BiH i regiona i da su ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i BiH “dužna da na području svog djelovanja spriječe bilo kakve eventualne sukobe i osiguraju javni red i mir u entitetima odnosno, na cijelom prostoru BiH, zaštite građane i imovinu i osiguraju nesmetan protok ljudi i roba”.

Dalje kažu da secesija nije moguća i značiće državni udar, a time i vraćanje, kako kažu, Ustava Republike BiH.

Iz ovog vijeća kažu da, ukoliko se neko od ekstremista usudi da otvori Pandorinu kutiju, neće stajati po strani.

– Pozivamo sve bosanske patriote da na svaki moći način spriječe divljanje, krađe, napade na građane, institucije i pojedince – navodi se u saopštenju.

Iz Vijeća pozivaju narod na samoorganizovanje i tvrdi da se, u skladu sa opštim stanjem u zemlji, građani ne mogu pouzdati u institucije u kojima predominantno rukovode, kako navode, “potomci nekadašnjih ratnih zločinaca”.

Iz Bosansko/bošnjačkog narodnog vijeća “upozoravaju” pripadnike i radnike svih agencija na nivou BiH iz reda ostala dva naroda, uključujući i Oružane snage BiH, da “dobro obrate pažnju na sopstvenu odgovornost ukoliko se ponovi scenario iz aprila 1992. godine”.

– Ne oslanjamo se na međunarodne snage, jer smo već jednom taj scenario prošli, a namjere da te snage budu upotrebljene da uspostave liniju razdvajanja među entitetima po Kiparskom scenariju su nedopustive – navedeno je u saopštenju ovog vijeća.

 

Ostavite komentar