Kome odgovara haos u BiH?

0
141

Da bi odgovorili na ovo pitanje treba prvo da vidimo u kakvoj situaciji se ova nesrećna zemlja nalazi danas. Pa da vidimo.

Ustavni sud je bez srpskih sudija (dva člana )-dakle ne bi smio da donosi nikakve odluke, ali uz malu pomoć svojih prijatelja (čitaj američkog ambasadora ) on to radi. Protivustavno.

Skupština RS ne planira da imenuje nove sudije na njihova mesta, najverovatnije dok se ne donese zakon o Ustavnom sudu koji će regulisati rad suda, posebno sastav suda bez stranih sudija. Mogućnost donošenja zakona o Ustavnom sudu predviđena je Dejtonskim sporazumom i trebalo je da bude sprovedena pet godina nakon njegovog potpisivanja, odnosno do 2000. godine. Odluke Ustavnog suda koje se odnose na državnu imovinu izazvale su dodatno nezadovoljstvo u Republici Srpskoj, jer sud nije priznao da je ta imovina vlasništvo entiteta. Kao odgovor na to, Skupština Republike Srpske je 26. aprila usvojila zaključak kojim se pozivaju sudije iz reda srpskog naroda da podnesu ostavke. Razlog za to, kako je objašnjeno, jeste „antidejtonsko i antiustavno delovanje Ustavnog suda, koje je kulminiralo odlukama o državnoj imovini”. Strane sudije, koje je imenovao Evropski sud za ljudska prava, prvobitno je trebalo svojim znanjem da pomognu da institucija počne da funkcioniše tokom prvih pet godina posle rata. Međutim, one su ostale u sudu punih trideset godina, a odluke koje su donosile, često preglasavanjem srpskih i hrvatskih sudija, u Banjaluci su tumačene kao „antisrpske” i često su bile ocenjene kao neustavne, jer je sud često posezao za dopunjavanjem Ustava BiH, umesto da tumači usklađenost drugih akata s Ustavom.

Problem za budući rad te institucije mogao bi da bude to što su i bez odlaska Zlatka Kneževića u njemu već bila upražnjena dva mesta. Naime, sudija Mate Tadić i Miodrag Simović napustili su Ustavni sud kad su stekli uslove za penzionisanje. Njihove naslednike Parlament FBiH i Narodna skupština Republike Srpske još nisu izabrali. Kako su ranije objasnili pravnici, teoretski je moguće da sud nastavi rad bez srpskih sudija, ali je legitimitet njegovih odluka apsolutno diskutabilan. Sud će bez dvoje srpskih sudija, i jednog iz FBiH, sa šest preostalih i dalje imati kvorum za održavanje sednica, za šta je potrebno prisustvo pet sudija, ali neće imati potrebne glasove srpskih kadrova, niti će oni da budu imenovani.

Imovina je posljednja linija odbrane Republike Srpske. Na nju su brutalno nasrnuli Majkl Marfi, Kristijan Šmit, obojica sa svojim aparatčicima, ali I federalni političari , bez obzira iz koje stranke dolazili. Uz njih, uključio se propali orkestar federalnih medija, sa odvratno stupidnim, za njih prijateljskim, a za nas neprijateljskim, medijima iz Republike Srpske. Ovi posljednji ništa ne razumiju. Kunu se u slobodu štampe, istinu i pravdu, ali podmeću i lažu kao da ide kraj svijeta. Bestidno, kao i nalogodavci koji im poturaju teme poput strahova od rata( ko to želi uopšte) ili bankrotima u Srpskoj i slično. Stvara se novi nivo haosa zahvaljujući BN televiziji, Blicu ili srpskainfo portala, a posljednjih mjeseci i Nezavisnim novinama ili čak i Glasu Srpske. Uz poslovično plaćene Buku, Kapital i mali million sitnih portal. Američka ambasada, uz satelite, finansira svo moguće novinarsko smeće u Republici Srpskoj. Osnovna teza je laž i potkopavanje institucija, uz unošenje nemira među građanima. U Titovo vrijeme ovo bi se zvalo antidržavno djelovanje. A svi oni se, što je veoma zanimljivo, kunu u Broza i njegovo ”zlatno” doba.

Haos u koji su stranci doveli BiH svakim danom doprinosi razdoru između dva entiteta i tri konstitutivna naroda, dok jednog dana konačno ne dovedu do potpunog razlaza i same državne zajednice BiH. Ovo je prije samo dva dana izjavio predsjednik Srpske.

“Da u toj međunarodnoj zajednici neko zaista ima dobre namjere, pustili bi nas da se dogovorimo i prestali bi da prave ovakvu štetu, jer zbog njihovog negativnog intervencionizma, nažalost, ispašta obični narod “ kaže Dodik. Međutim, sarajevski sećijski političari smatraju da im ovo ide u korist i da će na ovaj način oduzeti sve Republici Srpskoj. U sve se to veoma lako uklopila i tzv. trojka iz Sarajeva. Njihovo djelovanje je postalo isto kao i djelovanje SDA ili Stranke za BiH.

“Vrhunac njihovog katastrofalnog kadrovanja je izbor spodobe i smutljivca Rame Isaka za ministra unutrašnjih poslova. Ne raduje me što u FBiH vlada haos, jer taj haos ide samo na štetu običnog naroda koji nije kriv što ima nesposobne političare koji ih predstavljaju. Ali, sva ta dešavanja najbolje pokazuju kakav nered prave stranci, postavljajući/smjenjujući one koji će izvršavati ono što oni traže, pa se tu nađu i razne budale i likovi nedorasli da budu ni predsjednici mjesne zajednice “, istakao je Dodik.

Kada ovome dodamo stalnu opasnost od radikalnog islama, te nenavodeće rakete iz PDP-a I psihički nestabilnog Bećirovića, slika postaje kompletna. BiH je zemlja u haosu i rasulu. Najviše joj prijeti proces koji se vodi protiv Milorada Dodika, bolje rečeno protiv predsjednika Republike Srpske. Svi gore nabrojani žele da ga vide van politike. Ali to im se neće dogoditi. Ovo je najjači udar i na njega treba najjače da se odgovori. A zatim i iskoristi ovaj haos i rasulo iz BiH pretvori u sigurnost i jačinu Republike Srpske. Taman ona bila i nezavisna, što svi želimo.

Ostavite komentar