Komšić i Helez o defileu Vojske Srbije kroz Prijedor: “Nema saglasnosti, može biti akt agresije”

0
36

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić reagovao je na današnje događaj gdje su vojnici Vojske Srbije marširali kroz Prijedor povodom obilježavanja godišnjice bitke na Kozari.

Komšić je rekao da se mora odmah utvrditi ko je uopšte dozvolio da Vojska Srbije uđe na teritoriju Bosne i Hercegovine.

“Prvo i osnovno pitanje ovdje je, ko je odobrio ulazak vojske Srbije u BiH? Predsjedništvo BiH to nije učinilo. Da li je to uradilo Ministarstvo odbrane? To se odmah mora utvrditi. Ako nije ni Ministarstvo odbrane, onda je riječ o klasičnom aktu agresije”, naveo je Komšić.

Helez: Ministarstvo nije dalo saglasnost, sve ćemo izvesti na čistac

Ministarstvo odbrane BiH nije dalo odobrenje za ulazak pripadnika Vojske Srbije na područje BiH, izjavio je za “Avaz” ministar Zukan Helez.

Ranije je član Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio da ovakva dozvola nije stigla ni iz Predsjedništva BiH.

– Ministarstvo odbrane nije dalo nikakvu saglasnost, a osim od EUFOR-a, zatražio sam i interne provjere unutar Ministarstva, da neko ipak nije na svoju ruku nešto uradio, a to su onda drastične kazne. Sve ćemo izvesti na čistac. Onaj čija greška eventualno bude utvrđena odgovaraće u skladu sa zakonom – kaže Helez za “Avaz”.

Podsjetimo, jutros su pitomci Vojne akademije u Beogradu prodefilovali ulicama Prijedora uoči obilježavanja 82 godine od Bitke na Kozari.

Tridesetak kadeta i dvadesetak starješina ovog nastavnog centra defilovalo je od hotela “Prijedor”, glavnim gradskim šetalištem do Pozorišta Prijedor.

Ostavite komentar