Košarac: Ironija što politiku delegacije EU u BiH određuju američka i britanska ambasada

0
40

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara Staša Košarac rekao je da stav šefa Delegacije EU u BiH Јohana Satlera da sjedište apelacionog odjeljenja Suda BiH ne treba da bude u Banjaluci potvrđuje samo jedno – da politiku te delegacije određuju američka i britanska ambasada, zemlje koje, da ironija bude veća, nisu članice EU.

On je ukazao da bi Satler da odlučuje umjesto institucija Republike Srpske, ali ćuti kada su te institucije, srpski narod i Republika Srpska u cjelini meta suludih pritisaka i napada ambasadora /SAD u BiH Majkla/ Marfija, OHR-a i, kako je naveo, notornog Kristijana Šmita.

Košarac je upitao zašto Satler i Delegacija EU uporno ćute na očigledni politički progon legitimno i legalno izabranog predsjednika Republike Srpske?

– Zašto su nijemi na činjenicu da se na najgrublji način krše izborna volja i demokratska prava građana Srpske? Zašto ćute na činjenicu da se u BiH, kao zemlji kandidatu, pojavio stranac koji želi da nameće svoju volju kao zakon koji se mora poštovati? – naveo je Košarac na Instagramu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Staša Košarac (@stasa.kosarac)

On je istakao da očekuje da EU ne nasjeda na lažne sarajevske narative i da principijelno poštuje Dejtonski mirovni sporazum, međunarodno pravo i osnovne demokratske postulate. On je pojasnio da to u praksi znači da EU stane iza izborne volje tri konstitutivna naroda u BiH, te da poštuje i podrži legitimno i legalno, na demokratskim izborima, izabrane političke predstavnike.

– Јednako tako, EU treba da konačno ispuni svoje obećanje o zatvaranju OHR-a i odlasku stranih sudija iz Ustavnog suda BiH kada zemlja dobije kandidatski status – poručio je Košarac.

On je istakao da je jedina dosljedna i principijelna politika u BiH politika Republike Srpske, predvođena predsjednikom Miloradom Dodikom. On je naglasio da je Republika Srpska jasno rekla da je za realizaciju 14 evropskih prioriteta u cjelini i da podržava dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda bez stranog intervencionizma.

Košarac je ukazao da su nametnute teze o tome da Republika Srpska nešto blokira kreirane u američkoj i britanskoj ambasadi, a jedini cilj njihovog spinovanja i spletkarenja jeste da po svaku cijenu ugroze ustavni kapacitet Srpske i otmu joj imovinu.

– Dvije zapadne ambasade koriste dio federalnih političkih struktura kao megafon za širenje lažnih narativa o Republici Srpskoj. Nažalost, svjedoci smo da i Delegacija EU na čelu sa Satlerom ponizno prihvata da učestvuje u tom vrzinom kolu, dodatno urušavajući svaki pokušaj unutrašnjeg dogovora u BiH. Otkud Satleru pravo da se miješa u unutrašnja pitanja u BiH? Doza njegove drskosti dijametralno je suprotna dozi elementarne pristojnosti jednog diplomate – poručio je Košarac, koji je i član Predsjedništva SNSD-a.

Ostavite komentar