Košarac: Od O`Brajenovih notornih neistina niko u BiH neće imati koristi

0
61

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac izjavio je da Amerika negira unutrašnji dogovor u BiH i podriva svaku mogućnost da rješenja donose domaći politički akteri kojima su građani Republike Srpske i Federacije BiH dali legitimitet na izborima.

Košarac je ocijenio da je tužno potpuno odsustvo realnosti u svemu što je pomoćnik državnog sekretara SAD DŽejms O`Brajen juče rekao u Sarajevu.

– Mučno je slušati da taj čovjek u pristojnim godinama u javnosti iznosti bestidne laži, izmišljotine i dezinformacije. To ni pas s maslom ne bi mogao pojesti! – naveo je Košarac.

On je istakao da je O`Brajenova lupetanja o takozvanoj državnoj imovini bespredmetno.

– Čovjek se jednostavno bruka. Imovina pripada Republici Srpskoj i tačka. To je definisano u Dejtonskom sporazumu. To ne može i neće biti predmet razgovora – napisao je Košarac na društvenoj mreži Instagram.

On je naveo da je jasno da je ovaj američki aparačik dobio zadatak da po svaku cijenu razbije dogovor političkih lidera iz Laktaša, kao i da Republiku Srpski proglasi glavnim krivcem.

– Od O`Brajenovih notornih neistina niko u BiH neće imati koristi, niti će izrečene nebuloze biti ljekovite i dobre za izgradnju povjerenja i unutrašnjeg dijaloga. Sasvim suprotno – ukazao je Košarac.

On je istakao da je O`Brajen pokazao politiku Sjedinjenih Država koja BiH vidi kao unitarnu, dodajući da je podrška unitarizaciji kraj BiH.

– Pokazao je da Amerika ima jednostran pristup BiH i da se svrstava na stranu Bošnjaka. Za nas u Srpskoj to nije novost, ali ne pristajemo na to da nam vrijeđaju zdrav razum pričama o dobrim namjerama Sjedinjenih Država i predstavama o tome kako su zaštitnici Dejtonskog sporazuma – naveo je Košarac.

On je naglasio da je istina da Amerika negira unutrašnji dogovor u BiH i podriva svaku mogućnost da rješenja za BiH donose domaći politički akteri, kojima su građani Srpske i FBiH dali legitimitet na izborima.

– Zgroženi smo tom filozofijom – Ako demokratija nije po “Uncle Sam” aršinima, tim gore po demokratiju. To vam u Srpskoj neće proći. Imovina je crvena linija. Nikada nećemo dozvoliti da Srpska postane ljuštura. Svim demokratskim sredstvima borićemo se za ustavnu poziciju Srpske i interese srpskog naroda, koji nisu usmjereni ni protiv koga u BiH – istakao je Košarac.

On je naveo da je poziv iz Srpske na unutrašnji dogovor dva eniteta i tri konstitutivna naroda i dalje na stolu, dodajući da je to jedina moguća perspektiva za BiH.

– A što se tiče takozvanih američkih prijatelja…Naš narod lijepo kaže: “Sačuvaj me Bože lažnih prijatelja, neprijatelja ću se sam čuvati” – naveo je Košarac.

Ostavite komentar