Košarac: Predložio sam da Njemačka povuče Šmita iz BiH

0
90

Kristijan Šmit nema legitimitet visokog predstavnika u BiH i koristim svaku priliku da ukažem na tu činjenicu, kako sam to učinio i danas na Јahorini na marginama 17. godišnjeg sastanka ministara nadležnih za poljoprivredu u jugoistočnoj Evropi, rekao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac.

– Naime, na marginama ovog skupa sastao sam se sa Silvijom Bender, sekretarom Federalnog ministarstva za hranu i poljoprivredu Njemačke, na čijem čelu je nekada bio Šmit. Јasno sam istakao da lažni visoki predstavnik Šmit pravi ozbiljne probleme i narušava odnose u BiH – izjavio je Košarac.

Istakao je da je informisao sagovornicu da Njemačka nije objektivno i tačno obaviještena o stanju u BiH.

– Kao predstavnik Republike Srpske na zajedničkom nivou, gdje provodim politiku zasnovanu na stavovima institucija Srpske, istakao sam da je naša politika mir, stabilnost, politički dijalog, te potpuna implementacija Dejtonskog sporazuma, kao i dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda – naveo je Košarac na Instagramu.

Naveo je da Republika Srpska podržava evropski put.

– Republika Srpska na kredibilan način predlaže rješenja, ali nažalost predstavnici FBiH često nemaju ni stav ni inicijative, već čekaju šta će im reći predstavnici međunarodne zajednice, prije svega Ambasada SAD-a u Sarajevu – izjavio je Košarac.

Naglasio je da želi da vjeruje da Njemačka ima dobre namjere prema BiH i svakom narodu koji ovdje živi.

– No, pojedinci koji dolaze iz ove države, a koji nisu legalno i legitimno izabrani, prvenstveno misleći na Šmita, pokušavaju da prave dramatične političke poremećaje u BiH – dodao je Košarac.

Kaže da je predložio da Njemačka iskoristi sve diplomatske kanale i povuče Šmita iz BiH.

– Važno je naglasiti da neće biti saglasnosti na bilo koji projekat Njemačke u BiH, ako je Republika Srpska isključena iz toga – rekao je Košarac.

Ostavite komentar