Košarac: U Briselu jasno istaknuti opredijeljenost za EU i stavovi Srpske

0
47

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac izjavio je da su na današnjem sastanku na visokom nivou u Briselu o evropskim integracijama BiH, istaknuti jasni stavovi Republike Srpske i opredjeljenje za članstvo u EU, kao spoljnopolitički cilj, te da će Srpska snagom ustavnog kapaciteta pokazati svoju spremnosti, kompetencije i kredibilne politike.

Košarac je u Briselu rekao da je na sastanku ukazano i na permanentne stavove Srpske o stanju u BiH, pod uticajem nelegitimnog visokog predstavnika, te narativa koji proizvodi ambasador SAD u BiH Majkl Marfi, a kojima se pokušava naštetiti Republici Srpskoj.

Košarac je istakao da je Republika Srpska potvrdila svoje opredjeljenje kroz vrlo jasne politike i stavove koje je iskazivala, kako u BiH tako i u Briselu.

Košarac je ukazao da postoji raspoloženje u Evropskoj komisiji da Savjet EU definiše određeni datum pregovora za BiH, te da se procjenjuje da bi to realno moglo biti nekada u martu.

– Smatramo da postoje aktivnosti koje možemo provesti u toku ove godine, a nešto i do marta. Nisam pretjerani optimista s obzirom na aktuelne i političke uticaje na partnere koji dolaze iz Federacije BiH – rekao je Košarac.

On smatra da će Republika Srpska snagom ustavnog kapaciteta koje ima pokazati svoju spremnosti, kompetencije, snagu i kredibilne politike iznoseći svoja gledišta stanja na sprovođenje 14 ključnih prioriteta.

– Smatram da su neka zakonska rješenja gotovo i spremna. Treba apostrofirati prije svega potrebu za zatvaranje OHR-a. Suspenzijom nelegitimnog /Kristijana/ Šmita u BiH, zatvaranjem OHR-a s jedne strane i ono što je fundamentalno pitanje i što smo potpuno argumentovano govorili jeste o potrebi da u Ustavnom sudu BiH nema stranaca – napomenuo je Košarac.

Košarac je naveo da postoji potreba da se Zakon o sudu definiše tako da Apelaciono vijeće ima sjedište u Banjaluci.

– Zakon o sprečavanju pranja novca može biti aktuelan vrlo brzo. Oko Fronteksa postoje neka neslaganja sa bošnjačkom komponentom, ali mislim da i to pitanje značajno može biti determinisano kao jedno od riješenih pitanja – izjavio je Košarac.

Prema Košarčevim riječima, ostaje da na se temelju domaćih političkih kretanja, ta pitanja defininišu i da se krene ka ispunjavanju uslova.

– Naš osnovni stav je da je važno implementirati slovo Dejtona – da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. I da u tom smislu sva kretanja treba da idu u budućnosti, bez uplitanja stranaca u politike koje će donositi domaći političari i institucije kako Republike Srpske, tako i FBiH i BiH – dodao je Košarac.

Košarac je naveo da je na sastanku bilo riječi i o finansijskom paketu EU, vrijednom šest milijardi evra.

– Mi nećemo razgovarati o primamljivosti i nekim novčanim svotama. Ovdje je veoma važno sačuvati ustavni kapacitet Republike Srpske, FBiH i BiH i da vidimo kako možemo definistati zajedničko kretanje kako bismo mogli “nadolazeća sredstva” da koristimo – rekao je Košarac.

Košarac je ukazao da i po tom pitanju postoje određeni uslovi, te da u slučaju da oni znače prekompoziciju ustavnih rješenja BiH, predstavnici Republike Srpske nisu partneri za to.

– Ako ti uslovi znače prekompoziciju ustavnih rješenja, moramo biti potpuno svjesni činjenice da mi iz Republike Srpske nismo partner za tako nešto. Za nas je najznačajnija ustavna BiH i potpuna implementacija Ustava BiH – dodao je Košarac.

Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Oliver Varhelji izrazio je nadu da će Evropski savjet moći u martu da odobri otvaranje pregovora sa BiH o pridruživanju EU.

Varhelji je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjedavajućom Savjeta ministara Borjanom Krišto nakon drugog političkog foruma na visokom nivou o evropskim integracijama BiH u Briselu rekao da je potreban dodatni napredak na polju reformi i ključnih obaveza, te da je Evropska komisija spremna da tada preporuči Savjetu EU da otvori pregovore, kada se sve to ispuni.

Na političkom forumu učestvovali su i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Radovan Višković, kao i drugi predstavnici svih nivoa vlasti u BiH.

Ostavite komentar