Košarac: Vratiti suverenitet – odlaskom Šmita i izmjenom strukture Ustavnog suda

0
155

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je da je članstvo u EU važan spoljnopolitički cilj BiH, ali uz političku saglasnost i zalaganje na vraćanju suvereniteta BiH na način da se zatvori OHR, da Njemačka povuče nelegitimnog Kristijana Šmita i da se izmijeni struktura Ustavnog suda BiH.

Košarac je rekao da je danas situacija u BiH takva da građani određene odluke dobijaju na osnovu političkih stavova nekih međunarodnih zvaničnika, što je loše.

On je naglasio da treba afirmisati dejtonski koncept prema kojem je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

– Nažalost, nastavlja se praksa da dio političke strukture iz Federacije BiH /FBiH/ pokušava da usaglašava stavove sa nekim međunarodnim zvaničnicima, i to nelegitimnim. Mi danas imamo situaciju da nelegitiman građanin Njemačke Šmit donosi zakone i da se ti zakoni moraju poštovati u zemlji i da pri tome ima direktan napad na legitimno izabrane predstavnike građana u Republici Srpskoj – rekao je Košarac novinarima u Sarajevu nakon sjednice Savjeta ministara koja je prekinuta zbog obaveza pojedinih članova.

Košarac je napomenuo da je Republika Srpska konstantno imala aktivnu ulogu i podsjetio na sastanak u Mostaru kada je prijedlog SNSD-a i koalicionih partnera iz Republike Srpske bio da u paketu bude donesena odluka o 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

– Drugi su tražili da ide zakon po zakon. Svi zakoni koji u međuvremenu doneseni imali su podršku Republike Srpske. Odbijam bilo kakvu spekulaciju da Republika Srpska zaustavlja put BiH /ka EU/ – rekao je Košarac i dodao da ga zaustavljaju stranci koji modeliraju sa partnerima u FBiH.

On je podsjetio i da je Republika Srpska prva dostavila plan o deeskalaciji.

Košarac je rekao da danas očekivao od predsjedavajuće Savjeta ministara Borjane Krišto da članove Savjeta ministara upozna o razgovorima sa predsjednikom Evropske komsije Ursulom fon der Lajen i nalazima iz Izvještaja o napretku BiH.

– To se danas nije dogodilo. Tražio sam informaciju u vezi sa tim sastankom i bilo je uvjeravanja da će se to i dogoditi. Nažalost, sjednica je prekinuta i nismo upoznati ni sa izvještajem ni o sastanku – rekao je Košarac.

Ostavite komentar