Košarac: Zabrinjavajuće informacije da će bošnjački dvojac blokirati izbor generala OS BiH

0
57

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara BiH Staša Košarac izjavio je da su izuzetno zabrinjavajuće informacije da će, kako je naveo, bošnjački dvojac u Predsjedništvu BiH na današnjoj sjednici blokirati izbor generala OS BiH, uključujući i imenovanje generala Gojka Kneževića za načelnika Zajedničkog štaba OS BiH.

Ukoliko se ove najave obistine, dodao je Košarac, to će značiti dodatnu potvrdu perfidne i licemjerne politike struktura iz FBiH.

– Prvo su mjesecima opstruisali imenovanja novih generala na komandne pozicije, pa je Helez (op.a. Zukan Helez, ministar odbrane u Savjetu ministara BiH), nakon upozorenja iz omiljenih mu NATO i EUFOR struktura, dostavio Predsjedništvu BiH spisak. Sada očigledno pokušavaju da dodatno odugovlače proces preko Denisa Bećirovića (op.a. bošnjački član Predsjedništva BiH) – istakao je Košarac na društvenoj mreži Instagram.

On je naglasio da je razlog samo jedan – Sarajevu smeta Srbin na čelu Zajedničkog štaba OS BiH.

– Ne mare oni za zakon, niti za činjenicu da je Senadu Mašoviću prije dvije godine istekao mandat. Cilj je samo jedan – spriječiti imenovanje srpskog generala na poziciju – istakao je Košarac.

Kako je naveo, prepoznata je njihova sračunata i podmukla taktika.

– Kako bi u očima svojih zapadnih mentora bili ‘dobri momci’, pustiće određene odluke u ministarstvima ili u Savjetu ministara BiH, ali će ih blokirati u Predsjedništvu BiH putem Bećirovića. Onda će nama pričati kako tobože nad njim nemaju kontrolu, kako ne poštuje dogovore i slično. Ali on će i dalje opstruisati – dodao je Košarac.

Prema njegovim riječima, takav scenario “Trojka” je već oprobala kod Istočne nove interkonekcije.

– Bošnjački ministri su u Savjetu ministara BiH dali saglasnost za pokretanje pregovora sa Srbijom radi zaključivanja sporazuma o realizaciji ovog strateškog projekta, ali Bećirović to stopira u Predsjedništvu BiH – naglasio je Košarac.

On je podsjetio i na činjenicu da su bošnjački ministri u Savjetu ministara BiH odugovlačili sa imenovanjem novog ministra finansija i trezora BiH Srđana Amidžića, iako je ranijim političkom dogovorom odlučeno da ta pozicija pripadne Republici Srpskoj i SNSD-u.

– Na perfidan način taktiziraju i ciljano opstruišu projekte važne za Republiku Srpsku, kao i imenovanje Srba na rukovodeće pozicije na zajedničkom nivou. A onda nam, bez trunke srama, drže slovo o tome kako Srpska nešto blokira – poručio je Košarac.

On je upitao kako raditi sa takvim ljudima i kako ispuniti bilo kakav dogovor sa sljedbenicima politike “do podne jedno, od podne drugo”.

Ostavite komentar