Kovačević: Nelegitimnom Šmitu preostalo samo da napusti BiH

0
129

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević poručio je da Kristijan Šmit treba da shvati da nije visoki predstavnik, kao i da su predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i srpskog člana Predsjedništva BiH Željku Cvijanović izabrali građani i da oni imaju demokratski mandat i legitimitet, za razliku od njega kojem je na raspolaganju samo napuštanje BiH,

“Šmit treba da shvati da nije visoki predstavnik i tu su stvari potpuno jednostavne. Kaže da predsjednik Republike Srpske i srpski član Predsjedništva BiH koji su oboje izabrani na slobodnim i demokratskim izborima voljom građana i naroda žive u nekom izolovanom svijetu. U kakvom svijetu to on živi?”, upitao je Kovačević.

Kovačević je ponovio da Šmit nema ni demokratski ni bilo kakav drugi legitimitet, te da je neko ko je zalutao u BiH.

“Iz svega onoga što je rekao i jutros, a i što je napisao u izvještaju, koji je poslao Savjetu bezbjednosti UN, jer nije visoki predstavnik da bi ga tamo prezentovao, vidi se da ima jedno potpuno nerazumijevanje sitacije. Na primjer, kaže kako vladajuća koalicija u Srpskoj vodi nekakvu luđačku politiku i zalaže se za nekakav hipotetički i nepostojeći izvorni Dejton”, istakao je Kovačević, te poručio Šmitu da je izvorni Dejton ono što u Dejtonskom sporazumu piše.

On je naveo da, prema onome što u Dejtonskom sporazumu, Šmit nije visoki predstavnik i tu su stvari potpuno jasne.

Komentarišući Šmitove ocjene da Dodik i Cvijanovićeva “žive u nekom izolovanom svijetu” i “nisu svjesni šta su problemi”, Kovačević je za RTRS rekao da jedina opcija jeste da Šmit napusti BiH i da pruži barem minimalnu šansu da ova zemlja pokuša da rješava sama svoje probleme.

“Vidimo da je o tome govorio da je potrebno da unutrašnji faktori u BiH rješavaju svoje probleme. Da, to jeste jedino što se ovdje treba raditi. Prvi put sam saglasan sa njim, ali prvi preduslov za tako nešto jeste da Kristijan Šmit ode iz BiH”, naglasio je Kovačević.

Ostavite komentar