Kovačević: PDP uz Marfija i Šmita želi da izda volju naroda

0
68

Delegat SNSD-a u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i portparol ove stranke Radovan Kovačević rekao je da je današnjom farsom u Sarajevu prilikom žrijebanja o izboru petog delegata Srba u ovom Domu izdana demokratska volja naroda, te da SNSD neće dozvoliti da o sudbini Republike Srpske odlučuje nelegitimni Kristijan Šmit i američka ambasada.

„To je politički projekat. Jedina institucija koja bira delegate u Klubu Srba je Narodna skupština Republike Srpske. To nisu jaja ni kinder jaja“, istakao je Kovačević.

Navodi da je Sud BiH tri puta odlučivao o istom predmetu bez nove argumentacije i upravo treći put je donio drugačiju odluku i omogućio žrijebanje.

„Izdali su nalog da se SNSD-u oduzme delegat. O čemu je odlučivao krnji Ustavni sud BiH“, upitao je Kovačević.

Podsjeća da je Narodna skupštna donijela odluku o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, nakon što su mijenjali Pravilnik kojim je omogućeno preglasavanje Srba iz Republike Srpske.

„Iz PDP-a nemaju problem s tim što u Ustavnom sudu nema sudija iz Republike Srpske. Podsjećam i na odluku tog Suda da je povrijeđena procedura. Ono što je Sud BiH trebao da uradi je samo ispravka proceduralne greške. Međutim, oni su omogućili da CIK ponovo odlučuje koji je izašao iz svog mandata i priznao je sporni listić“, pojasnio je Kovačević.

Ističe da su ranije ukazivali da će se na ovaj način pokušati s urušavanjem Republike Srpske i da zbog toga niko iz SNSD-a nije prisustvovao današnjoj farsi u Sarajevu.

„Izvučen je onaj delegat koji nije izabran u Narodnoj skupštini Republike Srpske. U Domu naroda postoje oni koji predstavljaju narode a sada se pokušava i uvesti onaj koji predstavlja CIK“, rekao je Kovačević.

Niko iz SNSD-a se neće povući, poručio je Kovačević, i ukazao da SNSD ima četiri delegata, a SDS jedan, kao i do sada.

„To što američka ambasada i nelegitimni Kristijan Šmit žele i delegata PDP-a je druga priča. To nećemo dozvoliti. Ukoliko su smatrali da postoje proceduralne greške, morali su sve da vrate u Narodnu skupštinu“, rekao je Kovačević.

Kovačević je nazvao farsom sve ono što se dešavalo u Centralnoj izbornoj komisiji.

„Ako ste nezadovoljni s nečim, morali ste vratiti proces. Mućak delegata kojeg nam podvaljuju iz pokvarenog jajeta i vade ga kao prljav veš iz bubnja nećemo prihvatiti“, poručio je Kovačević.

Govoreći o tome da će se sve mijenjati, kako su izjavljivali iz PDP-a, Kovačević kaže da upravo na to računaju u Sarajevu ali da je SNSD brana odbrane Republike Srpske i da neće dozvoliti da američka amabasada i nelegalni Kristijan Šmit biraju predstavnike naroda.

„Ponašaju se da je BiH zemlja Bošnjaka. To za njih iz PDP-a nije problem. To treba da razumiju građani Republike Srpske“, istakao je Kovačević. /

Ostavite komentar