Kovačević: Sa ovakvim Ustavnim sudom nema opstanka BiH

0
79

Delegat Kluba Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević rekao je da BiH sa ovakvim Ustavnim sudom neće opstati, te da trenutno rješenje kojim je jednom konstitutivnom narodu omogućeno da preglasava druga dva naroda sa strancima nije način da se o bilo čemu razmišlja u BiH.

– Sa ovakvim Ustavnim sudom neće opstati BiH. Ustav kaže da poslije pet godina Parlamentarna skupština BiH treba da odredi način na koji će biti zamijenjeni stranci u Ustavnom sudu. Ovo je put u nestanak BiH – naglasio je Kovačević.

On je u toku rasprave o dnevnom redu današnje sjednice Doma naroda rekao da prijetnje određenih delegata da će napustiti sjednicu, ukoliko na dnevni red bude dodata tačka o Ustavnom sudu BiH, koju je na jednoj od ranijih sjednica predložio delegat Kluba srpskog naroda Želimir Nešković, naglasio da to nije način na koji treba rješavati bilo šta u BiH.

– Ili ćemo se dogovarati ili BiH neće biti – naveo je Kovačević.

Kovačević je odgovorio i delegatu Kluba bošnjačkog naroda Šefiku DŽaferoviću koji je tvrdio da takva rješenja nisu dobra za ustavni poredak BiH, rekavši mu da preuranjeno kvalifikuje i tumači zakon koji još nije u parlamentarnoj proceduri.

– Mi smo za Dejtonski sporazum i dogovor tri konstitutivna naroda a ne preglasavanje od nekih stranaca, da odluke o sudbini BiH donosimo mi koji u njoj živimo, a neko sa strane, da sudije Srbi, Hrvati ili Bošnjaci donose odluke, a ne strane sudije – poručio je Kovačević.

Ostavite komentar