Kovačević: Srpska odluke donosi sama, “zeleno svjetlo” od Lavrova potrebno Šmitu

0
23

Milorad Dodik, a i generalno mi iz Republike Srpske smo prepoznatljivi baš po tome da sami, samostalno i autonomno donosimo svoje političke odluke, a ako je nekome potrebno “zeleno svjetlo” od Sergeja Lavrova – onda je to upravo Kristijan Šmit koji, između ostalog, i bez glasa Rusije ne može postati visoki predstavnik, istakao je delegat u Klubu Srba Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević.

– Vidimo da je Šmit počeo misliti da što više sam za sebe govori kako je on visoki predstavnik, pa to ponavlja iz dana u dan, misli da će ga to i učiniti visokim predstavnikom. Međutim, neće. Bez relevantne rezolucije Savjeta bezbjednosti UN može da bude šta god hoće i želi, ali visoki predstavnik ne može da bude – naglasio je Kovačević.

Ono što zabrinjava, rekao je Kovačević, jeste da vidimo da već u nekoliko navrata Šmit koristi određenu vrstu rasnih teorija i zakona, pa o sebi govori u kontekstu Evropljanina, a nama koji ovdje živimo negira čak i to da smo Evropljani iako na tlu Evrope živimo oduvijek.

– U tom kontekstu treba posmatrati i to da nas je on, u maniru čovjeka bez manira, prvo nazivao majmunima u cirkusu, a da je evo sad prešao na to da nas naziva bikovima. Mislim da je to izuzetno zabrinjavajuće i da bi i za zemlju koja ga je ovdje poslala trebao da bude ozbiljan alarm na koji način Kristijan Šmit reprezentuje tu zemlju koja ga je ovdje poslala – ukazao je Kovačević.

I na kraju, da ne bude da samo kritikujemo Šmita, naveo je Kovačević, vidimo i da je rekao da treba da učinimo više da BiH približimo Evropi.

– Republika Srpska radi mnogo na tome i ono što je bitno da zna i Šmit i svi ostali jeste da nije bilo nijednog puta BiH prema EU da na tom putu nije bio veliki potpis Reepublike Srpske, pa ako treba i Milorada Dodika, a da će pravi potezi na tom putu BiH moći uslijediti tek onog trenutka kada se ispuni osnovni preduslov, a to je – da Kristijan Šmit napusti BiH – poručio je Kovačević za Srnu.

Ostavite komentar