Kovačević: Suština svih odluka Ustavnog suda BiH je priprema za otimanje imovine Srpske, a samim tim i njen nestanak

0
63

Nakon najave da je Tužilaštvo BiH otvorilo predmet u slučaju nepoštivanja odluka Ustavnog suda BiH od Komisije za koncesije BiH u vezi sa izgradnjom hidroelektrana na rijeci Drini, portparol SNSD-a Radovan Kovačević istakao je da je riječ o napadu na imovinu Republike Srpske i suština svih takvih odluka Ustavnog suda BiH jeste priprema za otimanje imovine Republike Srpske.

“Ovdje nije riječ o tome da nekome smeta ili ne smeta investicija Srbije i Srpske, mada znamo da smeta, već da Republika Srpska uopšte nema pravo da donosi odluke o investicijama u svoje prirodne resurse, jer je to nešto što Republici Srpskoj žele da otmu”, istakao je Kovačević.

On je rekao da se želi nametnuti da Republika Srpska namjerava da gradi hidroelektrane, elektrane i izvodi značajnije infrastrukturne zahvate, da za tako nešto mora da dobije odobrenje BiH.

“Svi smo mi svjesni da bi to značio kraj i nestanak Republike Srpske i iz tog razloga smo spremni da vodimo tu vrstu političke borbe. Ono što je njihova želja jeste da Republika Srpska nestane, a ono što je naša ključna misija i zadatak jeste da Republika Srpska postane slobodna i u tome ćemo sasvim sigurno uspijeti”, poručio je Kovačević u izjavi za “Večernje novosti”.

Ustavni sud BiH je prošle godine razmatrao predmet koji se tiče izgradnje hidroelektrane “Buk Bijela”, za koju su kamen temeljac položili premijeri Srpske i Srbije još u maju 2021. godine, a dva mjeseca kasnije 24 poslanika, mahom iz reda Bošnjaka u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, uputili su zahtjev sudu za rješavanje spora između BiH i Srpske, tražeći zabranu gradnje jer smatraju da koncesiju može dati samo BiH.

Sud je tada naredio formiranje Zajedničke komisija za koncesije u kojoj se našlo sedam članova i to iz Komisije za koncesije BiH i Republičke komisije za te poslove. Ali, zbog odsustvovanja jednog člana Komisije iz reda Bošnjaka, nikakva odluka nije donesena.

Zbog toga se Ustavni sud BiH obratio Tužilaštvu BiH, koje je otvorilo predmet u slučaju nepoštivanja odluka Ustavnog suda BiH od Komisije za koncesije BiH, u vezi sa, kako je navedeno, sporom BiH i Republike Srpske o izgradnji hidroelektrana na rijeci Drini.

Ostavite komentar