Kovačević: Zakone prema Ustavu donosi parlament, Šmit nema nikakav mandat

0
76

Delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević rekao je da su prema Ustavu BiH jedini koji imaju nadležnost da donose zakone Dom naroda i Predstavnički dom, dok Kristijan Šmit nema nikakav mandat niti nadležnosti.

– Šmit u BiH ne predstavlja ništa i nikoga – poručio je Kovačević u raspravi u Domu naroda o zahtjevu da se o izmjenama Izbornog zakona raspravlja po hitnoj i skraćenoj proceduri.

Kovačević je ustvrdio da je evidentno da postoji konsenzus oko konstatacije da su predložene izmjene Izbornog zakona katastrofalne i da se njima povređuje privatnost izbora.

Prema njegovim riječima, kada imate činjenicu da dolazite na biračko mjesto, ostavljate svoj otisak prsta, uzimate glasački listić, kamera vas snima, zaokružujete kandidata i poslije glasački listić skenirate i ubacujete u glasačku kutiju – spajanjem tih radnji onome ko kontroliše softver potpuno je jasno za koga ste vi glasali.

– Iz tog razloga ćemo glasati protiv hitne procedure. Mislim da je ovakav tekst nemoguće popraviti – rekao je Kovačević.

On je rekao da je za prijedlog ovakve izmjene zakona bila okidač nekakva konferencija njemačkog državljanina Šmita, koji je i zaprijetio, pa su onda ove izmjene zakona nastale kao reakcija.

– Nama nema ko bilo šta da prijeti. Ustav BiH kaže da su jedini koji imaju ustavnu nadležnost da usvajaju zakone Predstavnički dom i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH. Mi iz Republike Srpske i iz SNSD-a smo tu doljedni – rekao je Kovačević i osudio navode delegata Šefika DŽaferovića da je SDA predložila ove izmjene nakon reakcije Šmita.

Ostavite komentar