Kovačević: Želimo u EU kao zajednicu suverenih zemalja u kojoj odluke donose predstavnici građana

0
53

Republika Srpska želi da bude u EU kao zajednici slobodnih i suverenih zemalja u kojoj odluke donose predstavnici građana u institucijama, rekao je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

– Mi smatramo, ukoliko želimo da se krećemo prema EU, da je ta unija zajednica slobodnih i suverenih zemalja, da je to društvo u kojem i mi želimo da budemo – istakao je on.

Kovačević je naglasio da BiH ne treba da bude dio EU ukoliko će i dalje da postoji nekakav stranac kojeg niko nije zvao, niko nije izabrao, imenovao, nije mu dao mandat, ni nadležnosti i koji će umjesto institucija, građana i njihovih političkih predstavnika da nameće odluke i zakone.

– To onda definitivno nije nešto gdje mi želimo da budemo i da pripadamo – naglasio je Kovačević.

On je naveo da je dat jedan period da Kristijan Šmit sam povuče nametnuti Izborni zakon, iako, kako je rekao, SNSD nije pretjerano uvjeren da do toga može da dođe, te dodao da je dat i prostor partnerima u vlasti na nivou BiH da, kao predstavnici institucija, građana i naroda u BiH, zajedno neke odluke proglase ništavnim i donesu zamjenske.

– Ukoliko do toga ne dođe onda ulazimo u jedan ozbiljan period. Republika Srpska će usvojiti svoj Izborni zakon i, u skladu sa Ustavom i važećim Izbornim zakonom, sprovesti onaj nivo izbora na koji Republika Srpska ima pravo – rekao je Kovačević za RTS.

Govoreći o Šmitu, Kovačević je potvrdio da je on upravo ono što je rekao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nakon susreta s njim, dakle, samo Kristijan Šmit.

– To je upravo ono što mi govorimo sve ovo vrijeme – njemački državljanin koji trenutno boravi u BiH i daje sebi za pravo nešto što niko nema pravo ni u jednoj državi u svijetu, a pogotovo ne u Evropi – naglasio je Kovačević, koji je i delegat u Klubu srpskog naroda u Domu naroda Parlamentrane skupštine BiH.

Ostavite komentar