Kreća: Postupak protiv Dodika uklapa se u pokušaje revizije Dejtonskog sporazuma

0
96

Bivši sudija Međunarodnog suda pravde Milenko Kreća izjavio je da se postupak koji se u Sudu BiH u Sarajevu vodi protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika uklapa u pokušaj opšte revizije Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Dejtonski sporazum je akt koji obavezuje po međunarodnom pravu. Očigledno je bila ideja kreatora tog sporazuma da vija fakti proteklog vremena uvode izmjene i da ga modeliraju u skladu sa nekim definisanim političkim interesima koji su suprotni kako Dejtonskom sporazumu, tako i poziciji Republike Srpske – rekao je Kreća novinarima na Palama, komentarišući proces protiv predsjednika Srpske zato što ne poštuje nelegalne odluke nelegalnog visokog predstavnika.

Kreća, koji je i bivši ad hok sudija Evropskog suda za ljudska prava i redovni profesor u penziji, istakao je da je kada je riječ o Šmitu sve jasno i da Šmitov status nije pravno čist.

O tome, kako je naveo Kreća, govori i činjenica da Šmit nema mogućnost da se obrati u Savjetu bezbjednosti UN, a nema ni odobrenje svih članica Savjeta za provođenje mira za obavljanje funkcije visokog predstavnika.

Ostavite komentar