KRIMINAL U REŽIJI PDP: Za stranačku vojsku dva miliona iz budžeta Grada Banja Luka

0
47

Predsjednik Skupštine Banjaluke Ljubo Ninković danas je konačno odgovorio na jedno od najčešćih odborničkih pitanja u Skupštini Grada upućenih gradonačelniku Drašku Stanivukoviću, a riječ je o broju zaposlenih u Gradskoj upravi. Cifra je vrtoglava, a sredstva na pomenute su nenamjenski potrošena, zbog čega prvom čovjeku Grada hitno potreban kredit od nekoliko miliona kako bi popeglao kršenje zakona i nenamjensko trošenje sredstava.

„Službeno sam tražio od Poreske uprave da mi dostavi tačan broj radnika u Gradskoj upravi, pošto se više od tri mjeseca u Skupštini pokušavamo kroz odbornička pitanja dobiti informaciju koji je to broj radnika. U Gradskoj upravi grada Banja Luka ima 845 obveznika doprinosa poslovnog osiguranja koji se tretiraju kao zaposlenje te 116 lica po osnovu ugovora o djelu. Prostom matematikom 116 ljudi, neka je samo hiljadu i po maraka dao u netu to je na godišnjem nivou nešto više od 2 miliona KM bez poreza. I to govorim najminimalnije,“ rekao je predsjednik Skupštine Grada Ljubo Ninković.

2 miliona KM bez poreza gradonačelnik je platio 116 radnika koji rade po ugovoru o djelu u Gradskoj upravi. Kako predsjednik Skupštine govori ovo je samo još jedna u nizu stavki gdje je gradonačelnik potrošio novac te se radi o „ozbiljnom kriminalu“, kako on navodi.

„Dođe ovdje ispred medija okupljen saradnicima koji mu ne smiju ništa reći i govori kao mu mi ne damo. Da mi tako ne damo danas bi imao bar marku na računu. Trebamo sa sedam miliona da zadužimo građane. Bruka i sramota. Našlo dijete da se igra s gradom. Užas!“, jasan je Ninković.

I pored pomenutog zahtjeva vladajuće većine u kome traže Rebalans bez kredita, Ninković navodi da su gradonačelniku ponudili još jedno rješenje.

„Za sve ustanove u kojima postoji mogućnost da se izvrši realokacija sredstava, a vjerujte da je to sve i jedna ustanova koju on (gradonačelnik) spominje. Neka dostavi zahtjev za realokaciju sredstava mi ćemo to na Skupštini u četvrtak izvršiti. Imate situaciju u vrtićima za one stavke za radnike koji su na bolovanju, nije im isplaćena plata, oni imaju na drugim stavkama dovoljno sredstava i traže samo Odjeljenja za finansije i gradonačelnika da upute na Skupštinu Grada zahtjev za realokaciju sredstava u potrebnom iznosu i mi ćemo mu to odobriti. Nema potrebe za kreditom“, kazuje Ninković.

Kako on navodi o istoj situaciji se radi kada je u pitanju Centar za socijalni rad, Dom zdravlja ili neka druga gradska institucija.

„Na jednoj stavci imate više sredstava koje nisu potrošeni. Samo sa te stavke prebacite na onu kojoj je potrebno i to je u redu jer je to zahtjev za realokaciju sredstava, koje Skupština odobrava. On (gradonačelnik) je u prvih pola godine, i po zapisniku budžetske inspekcije izvršio preko 100 nezakonitih realokacija, a danas se pravi lud i mutav i govori kako on nešto ne može i kako on nema rješenje“, kazao je Ninković.

Ostavite komentar