Kroz privredu, sport, kulturu i humani rad: Marinko Umičević cijeli život posvetio Banjaluci

0
32

On je na čelu jedne od najvećih i najuspješnijih tvornica u Republici Srpskoj, Banjalučanin je, koji je svoj život posvetio svojoj Banjaluci i tvornici koju uspješno vodi i u kojoj je proveo skoro pola vijeka.

Iza njega su desetine hiljada doniranih pari obuće, hiljade i hiljade uručenih donacija u robi i novcu, isto toliko i učešća u raznim humanitarnim projektima.

On preko tvornice, ali i lično iz svog novčanika pomaže desetine sportskih kolektiva u Republici Srpsko, a volonterski je angažovan u isto toliko sportkih organizacija u Republici Srpskoj i BiH, a da nikada nije od klubova ili sportskih organizacija uzeo niti jednu marku za gorivo ili bilo koji trošak tih angažmana.

Svako onaj kome je bila potrebna pomoć, a obratio se njemu, dobio je podršku, a uvijek ima vremena da sasluša i ugosti svakog, od običnog čovjeka, djece iz vrtića, osnovaca, preko srednjoškolaca, studenata, radnika, penzionera, sportista i sportskih radnika, do raznih velikih i malih privrednika i najviših funkcionera, poput direktora, ministara, predsjednika. Njemu nije bitno ko je ko, on gleda ko je čovjek.

Svojim znanjem i izuzetnom energijom, iako narušenog zdravlja, stiže da uspješno upravlja tvornicom, da niže poslovne uspjehe, ali i da vodi rukometne saveze, i učestvuje u radu desetina sportskih klubova iz Banjaluke, a uz sve to i da bude odbornik u Skupštini grada Banjaluka, i da tamo zastupa interese svojih sugrađana, nerijetko bez dlake na jeziku, jer istina u lice, za njega je svetinja.

Svoje radnike cijeni kao rijetko ko, a oni mu uzvraćaju istom mjerom, pa im za djecu obezbjeđuje besplatne udžbenike, organizuje radničke proslave, dijeli im prigodne poklone, ali im i organizuje besplatne zdravstvene preglede, jer mu je zdravlje radnika na prvom mjestu.

Njega karakteriše upornost, znanje, iskustvo, ljubav prema svom gradu i Republici, velika energija, ali i veliko srce, ljudskost i sposobnost da prepozna i uoči kome je potrebna pomoć i podrška, koju je spreman da pruži u svakom trenutku.

Mislim da ste do sada već prepoznali o kome je riječ. On je Marinko Umičević, tehnički direktor Tvornice obuće „Bema“ Banjaluka, koja sa Marinkom na čelu niže samo uspjehe i postala je jedan od simbola grada Banjaluka, te izrasla u istinskog privrednog giganta. Pored toga, marinko je odbornik u gradskoj Skupštini, član Senata Republike Srpske, priznati sportski radnik i poznati humanista, odnosno čovjek velikog srca.

Iza ovog čovjeka I firme na čijem je čelu je pregršt uspjeha, ali i pregršt priznanja, što samo pokazuje količinu društvene odgovornosti Marinka Umičevića I “Beme”, a koju možemo vidjeti gotovo svakodnevno.

“Rođen sam u Banjaluci, cijeli život živim u Banjaluci, svoj radni vijek sam proveo u tvornicama obuće ‘Bosna’ i ‘Bema’, četvrti mandat sam odbornik u Skupštini grada i pokušavam da u granicama mogućnosti, koliko toliko, utičem na pozitivna dešavanja i pozitivne promjene u gradu Banjaluci”, rekao je Umičević, koji već 45 godina radi u Tvornici obuće “Bosna” i sada “Bema”.

Sada je, zaista, došao red na Grad Banjaluku i Banjalučane, da pokažu da cijene rad, trud i zalaganje Marinka Umičevića za grad na Vrbasu, za sport, kulturu i mlade u Banjaluci, za svu onu podršku koju decenijama pruža svima. Ako je iko zaslužio najviše gradsko priznanje u ovoj godini, to je upravo Marinko Umičević – prije svega čovjek, a onda privrednik, tehnički direktor, političar, sportski radnik, humanista…”Ključ grada Banjaluka” bi došao u prave ruke, sasvim zasluženo, jer djela govore više od riječi. Međutim, svima je dobro poznato da je najteže biti najbolji upravo u svom gradu i svojoj sredini, ali Marinko može preskočiti I tu stepenicu, jer njegova društvena odgovornost ne poznaje granice.

(N.Sp.)

Ostavite komentar