Krsna slava MUP-a: Srpski narod čvrsto stoji iza svojih instititucija

0
88

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske obilježilo je danas krsnu slavu – Aranđelovdan.

Vijence na Centralno spomen-obilježje MUP-a u Banjaluci položili su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i ministar unutrašnjih poslova Srpske Siniša Karan.

Dodik je rekao da je društvo u Republici Srpskoj stabilno, između ostalog, zahvaljujući i uspješnom djelovanju Ministarstva unutrašnjih poslova.

– Naš odnos prema onima koji su položili svoje živote u temelje Republike Srpske mora biti očuvan u pozitivnom smislu i drago mi je što čujem podatak da su gotovo sedam odsto pripadnika MUP-a djeca poginulih boraca Republike Srpske. To je nešto što govori o odnosu koji se ima prema toj populaciji – rekao je Dodik.

On je istakao da je policija Srpske dio regionalne i globalne mreže bezbjednosti, da su uspješni u borbi protiv terorizma i protiv trgovine narkoticima i ljudima.

– To su ocjene koje dobijamo od relevantnih faktora koji o tome imaju znanja. Svih ovih godina se vidi koliko je bilo važno, bez obzira koliko je bilo teško, boriti se da se očuva policija Republike Srpske, da se ne izgubi njen pravni status, pa i politički, i da ostane dio institucije Republike Srpske sa punim ovlaštenjima – rekao je Dodik.

Stevandić je naglasio da je stvaranje i odbrana Ministarstva unutrašnjih poslova temelj opstanka Republike Srpske i da je danas bitno odbraniti imovinu, instituciju predsjednika i pravo samostalnog donošenja odluka isto kao što je ranije sačuvan subjektivit MUP-a.

Stevandić je istakao je da je odbranom subjektiviteta MUP-a sačuvan ustavni poredak Republike Srpske i mir u cijeloj BiH, jer se bez MUP-a Republike Srpske ne može garantovati ni saranja ni bilo kakvi dobri odnosi unutar BiH.

– Kako smo se borili da odbranimo MUP da bi mogao da brani sve u Republici Srpskoj, mi se danas tako borimo za odbranu imovine, institucije predsjednika i prava da sami donosimo odluke – rekao je Stevandić.

Stevandić je poručio da na dan krsne slave MUP-a Republike Srpske nema bolje poruke od te da srpski narod čvrsto stoji iza svojih instititucija i da neće popuštati.

Cvijanović je rekla da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske glavni stub bezbjednosti Republike Srpske, te da je uvijek u funkciji zaštite života i imovine građana, ali i očuvanja ustavnog poretka.

Ističe da MUP Republike Srpske uživa podršku građana Srpske.

– O tome govore i razne ankete iz godine u godinu o položaju različitih institucija, MUP se uvijek najbolje kotira – izjavila je Cvijanović.

Uputila je čestitku svim pripadnicima MUP-a Srpske čestitke povodom obilježavanja krsne slave.

Karan je istakao da je stanje bezbjednosti u Republici Srpskoj potpuno povoljno i stabilno.

Nakon polaganja vijenaca, u Spomen-crkvi Svetog arhangela Mihaila u Centru za obuku u Zalužanima služena je liturgija i parastos za 782 poginula i nestala pripadnika MUP-a Republike Srpske.

Liturgiji su, između ostalih, prisustvovali ministar Karan, direktor Policije Siniša Kostrešević, ministri u Vladi Srpske Alen Šeranić i Savo Minić i predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić.

U Spomen-crkvi Svetog arhangela Mihaila u Centru za obuku MUP-a osveštan je slavski kolač i žito.

Direktor Policije ranije je rekao da Policija Republike Srpske brojnim aktivnostima pokazuje da je opredijeljena za borbu protiv organizovanog kriminala, ali i uspješna u očuvanju bezbjednosti na prostoru Srpske.

Povodom krsne slave MUP-a, tradicionalni koncert Policijskog orkestra predviđen je u 20.00 časova u Banskom dvoru.

Ostavite komentar