KVINTA!

0
160

Proteklih mjeseci sve češće čujemo riječ kvinta, kartaški pojam iz piketa ili pokeraška podvala?

Nekima je možda krojenje kape narodima na Balkanu kartaška igra, a onaj ko na nagovor organizatora igre i profesionalnog kockara kao lokalni igrač sjedne za taj sto neminovno gubi.

Karte su prije dijeljenja namještene, a kada nestane novaca uzimaju ti kao lokalnom igraču komad po komad zemlje, te na kraju ostaneš bez kuće! Šta će reći ukućani, ako imaju trunku svijesti i ponosa reći će DOSTA. Ako kažu na vrijeme, nešto se i da spasiti. Kada neko neće da sjedne za pokeraški sto BiH protektorata, slijede mu sankcije. Kao i u svakoj igri pokera, da bi dobio kvintu moraš igrati mimo pravila, jedna karta mora biti podvaljena, džoker. Džoker u BiH su SAD te evropljani često izvuku tu kartu iz rukava. Pravila igre postavljena Međunarodnim pravom i Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima na Balkanu ne važe. Tu se Kvinta postavlja „iber ales“, baš kao onomad Dojčland.

Jedan čovjek je rekao DOSTA, jedan narod je rekao dosta, postavio granicu. Danas ispašta, on i njegova porodica. Ispašta i narod, ponosan i prkosan.

Nekako se čini da je ambasadorima Kvinte u prirodi da se ponašaju kao kolonijalni upravnici, gazeći sve međunarodne norme, gazeći zakone i institucije države primaoca. Do vlasti je ali i naroda da odluči, biti kmet ili reći DOSTA!

Republika Srpska je rekla, DOSTA!

dr Siniša Pepić

Ostavite komentar