Laketa: Šmit u zemlju ušao kao njemački, a ne kao diplomata UN

0
161

Kristijan Šmit je granični prelaz pri ulasku u BiH prešao kao poslanik, odnosno kao diplomata NJemačke, a ne kao diplomata UN, a svojim neovlaštenim aktivnostima dovodi do urušavanja ustavnog poretka BiH, rekao direktor Službe za poslove sa strancima Žarko Laketa.

“Pošto svi smatraju da se mogu ponašati mimo zakona, svaki predstavnik Republike Srpske u institucijama BiH će po zakonu štititi interese Republike Srpske i predsjednika Milorada Dodika”, rekao je Laketa.

On je pojasnio da Šmit nije imenovan adekvatnom rezolucijom UN i da samim tim nije visoki predstavnik, saopšteno je iz Službe za poslove sa strancima.

Laketa je podsjetio da je u Rezoluciji navedeno da strane zahtijevaju postavljanje visokog predstavnika, koji će biti imenovan u skladu sa relevantnim rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN.

On je dodao da zakone u BiH donosi Parlamentarna skupština BiH, Narodna skupština Republike Srpske kao i Parlament Federacije BiH.

“Nećemo dozvoliti klasičnu zamjenu teza, nije dobro da se i mi, predstavnici iz Republike Srpske, ne budemo ponašali po zakonu jer trenutno smo jedini koji štite Dejtonski mirovni sporazum”, poručio je Laketa.

Ostavite komentar