Lavrov: Naše veze sa Republikom Srpskom doživljavaju veliki uspon

0
81

Naše veze sa Republikom Srpskom danas doživljavajui veliki uspon. Kontakti na najvišem nivou postali su redovni, održava se intezivan politički dijalog, uključujući i na parlamentarnom nivou, istakao je Sergej Lavrov, ministar inostranih poslova Ruske Federacije, obraćajući se video linkom povodom svečanog otvaranja Kancelarije Ambasade Ruske Federacije u Banjaluci.

– Drago mi je što mogu da vam poželim dobrodošlicu na ceremeniji otvaranja Kancelarije Ambasade Ruske Federacije u Banjaluci. Prije svega želio bi da čestitam mojim kolegama i našim prijateljima u Republici Srpskoj ovaj divan događaj. Išli smo ka ovom cilju nekoliko godina. Urađen je ogroman posao čiji su rezultati vidljivi danas. Trenutak je zaista istorijski. Nije svakidašnji događaj da se u svijetu otvara novo diplomatsko sjedište Ruske Federacije. Veoma nam je drago što se ovo događa u prijateljskoj Republici Srpskoj. Širenje diplomatskog kora u Banjaluci svjedoči o povećanju značaja i autoritetu Republike Srpske kao učesnika u međunarodnim procesima u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom – naglasio je Lavrov.

Lavrov se zahvalio svima onima koji su učestvovali u realizaciji ovog projekta.

– Prije svega zahvalnost rukovodstvu Republike Srpske i lično predsjedniku Miloradu Dodiku, koji su od samog početka posvećivali značajnu pažnju u svim pitanjima za ovu inicijativu i pružali su sveobuhvatnu pomoć njegovom najbržem rješavanju. Iskreno smo zahvali episkopu banjalučkom Јefremu što imamo ovako divnu zgradu za smještaj ruske diplomatske misije. Ubjeđeni smo da će posebna istorijska i duhovna atmosfera koja tamo vlada inspirisati naše kolege da kreativno riješavaju zadatke sa kojima se suočavaju.

Lavrov je naglasio da zadataka ima više, pa ih je nabrojao:

– U Srpskoj posluju veliki ruski privredni subjekti. Uspostavljene su značajne veze u oblasti nauke, kulture, obrazovanja i sporta. Prioritetnu pažnju ćemo posvećivati izgradnji rusko – srpskog hrama kao duhovnog i kulturnog centra u Banjaluci. Smatramo da je ovaj projekat najvažnija komonenta za jačanje bratski spona koja vezuje naše narode. Nastavićemo da razvijamo kontakte između univerziteta u Rusiji i Republici Srpskoj. Pozdravljamo početak rada Centra za otvoreno obrazovanje na ruskom jeziku i predavnje ruskog jezika na univerzitetu u Istočnom Sarajevu kao i djelovanje njegovog ogranka na univerzitetu u Banjaluci – poručio je Lavrov.

Ministar inostranih poslova Ruske Federacije se dotakao i njegovanja antifašističke tradicije, kako u Rusiji, tako i u Republici Srpskoj.

– Sa toplinom u srcu vidimo koliko su jake i iskrene tradicije antifašizma kod srpskog naroda. Republika Srpska je zaista uporište istorijske istine i borbe protiv iskrivljavanja istorije. Godišnje masovne akcije Besmrtnog puka su jasna potvrda toga. Podvizi naših predaka ne smiju da se zaborave. Zajedno ćemo nastaviti da branimo istinu, slobodu i pravdu – poručio je Lavrov.

Dodao je da je lista zadataka obimna i naravno nije ograničena navedenim temama.

– Mojim kolegama saradnicima u kancelariji ambasade je uvijek drago da sarađuju sa prijateljima, i otvoreni su za nove ideje kako da se još više zbližimo i proširimo uzajmano korisnu saradnju u interesu jačanja mira, stabilnosti i bezbjednosti. Danas smo nastavili veoma važan korak u tom pravcu. Nastavimo put zajedno. Računamo na podršku od strane Gradske uprave Banjaluke, kao i rukovodstva i svih građana Republike Srpske – zaključio je Sergej Lavrov.

Ostavite komentar