Licemjerne izjave Benjamine Karić: Zalaže se za multietničko Sarajevo, a Kosovo* naziva republikom

0
70

Benjamina Karić očigledno ima talenat za stvaranje diplomatskih zavrzlama.

Možda bi trebalo da razmisli o novoj karijeri kao savjetnica za međunarodne odnose – ko zna, možda bi mogla promijeniti tok istorije samo jednom izjavom: “Ovim činom Republika Kosovo iskazala je posvećenost istini i pravdi i odlučnost da bude aktivni sudionik svjetskog mirovnog pokreta” – istakla je Karić te predsjednici lažne i nepriznate države poklonila Cvijet Srebrenice.

Situacija s Benjaminom u Prištini je dobar primjer kako politička pitanja mogu biti osjetljiva i kako javne izjave mogu imati neočekivane posledice, pogotovo kad su ciljano izjavljene.

U regijama gdje su granice i suverenitet predmet dugotrajnih rasprava, kada neko poput Benjamine, koliko god ona bila nebitna, koristi termin “republika” u kontekstu Kosova, to pokazuje jasan politički stav i čistu provokaciju upućenu srpskom narodu.

Licemjerna Benjamina tvrdi da se zalaže za multietničko Sarajevo, a istovremeno svojim izjavama podriva regionalnu stabilnost.

S obzirom na to da status Kosova nije jednoglasno prihvaćen na međunarodnom nivou, a posebno je osjetljiva tema u regiji zapadnog Balkana, njezina izjava o Kosovu kao republici, jedino se može interpretirati kao podrška suverenitetu Kosova, što je u skladu s njezinim ranijim izrazima podrške za Kosovo kao republici.

Međutim, to su lični stavovi i vrhunac ljigavštine, s obzirom na to da Bosna i Hercegovina formalno ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu.

Osim toga, ako se toliko zalaže za suživot, kako nije razmišljala o tome da je njezina izjava posebno osjetljiva za srpsku zajednicu u Bosni i Hercegovini, kao i za Srbiju, jer je KiM, dio Srbije?

A što se tiče sigurnosti Srba u Sarajevu, možda bi trebalo da razmisli o pokretanju vlastite reality emisije “Benjamina's diplomatic and hypocritical disasters”.

Ostavite komentar