LIDER CDU: Ukrajinci “muzu” Njemačku, zloupotrebljavaju finansijsku pomoć

0
180

Šef njemačke oporbe Friedrich Merz optužio je ukrajinske izbjeglice da zlorabe njemačka socijalna davanja te da se sa prikupljenim sredstvima vraćaju u Ukrajinu.

– Ovo što gledamo je “turizam za socijalnu pomoć”. Dolaze u Njemačku, dobiju pomoć, vrate se u Ukrajinu, dolaze u Njemačku, dobiju pomoć, vrate se u Ukrajinu i tako unedogled. To je problem koji postaje sve teži – ispričao je lider desnog centra i stranke demokršćana CDU, prenosi Politico.

Dodao je da se radi o više od milijun pojedinaca koji “muzu državu”.

Politico ističe kako njemačka vlada nema nikakve statističke podatke o tome jesu li njegove optužbe točne ili pogrešne.

Merz je stranku preuzeo nakon što je ona, na čelu Angelom Merkel, 16 godina imala (i izgubila) funkciju njemačkog kancelara, najvažniju u zemlji. Rekao je da je nepravedno što država mora plaćati račune za grijanje izbjeglicama dok mnogi njemački državljani koji rade i plaćaju porez ne mogu platiti svoje račune.

Njegovi komentari dolaze u trenutku kada se sve više Nijemaca brine o tomu kolike će ekonomske posljedice na njih imati ukrajinski rat. Najveća je zabrinutost oko rasta cijene energenata. Zemlja se priprema za tešku i hladnu zimu, a mnogim kućanstvima računi bi se mogli udvostručiti. Procjenjuje se da se oko polovice njemačkih kućanstava grije na plin.

Merz je reterirao nakon što su osudili njegove izjave u javnosti. Rekao je da je nesmotreno upotrijebio izraz “turizam za socijalnu pomoć” te da svojim riječima nikoga nije htio uvrijediti.

Ipak, populistički ton i retorika koja je slična proruskim strankama u Njemačkoj daju naslutiti zaokret u CDU-u, stranci koja je donedavno davala veliku podršku ukrajinskim izbjeglicama. Čini se kako koriste njemačku frustraciju i energetsku krizu kako bi zadobili šire povjerenje birača. Točnije, jeftine političke bodove.

Na pitanje treba li njemačka politika biti stroža, Merz je kazao kako je cijeli imigracijski sustav neodrživ, te je zatražio mnogo snažnije mjere poput određivanja kvota za imigrante.

– Umjesto da to rade, vlasti ohrabruju sve koji to zažele da dođu u Njemačku.

(Jutarnji list)

Ostavite komentar