Linta: Nemoćni da stvore unitarnu BiH, Bošnjaci proslavama provociraju Srbe

0
70

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta izjavio je Srni da su današnje proslave 1. marta u Federaciji BiH /FBiH/ i Brčko distriktu u suštini provokacija prema Srbima i Republici Srpskoj jer se Bošnjaci nikada nisu pomirili sa istinom da, uprkos svoj zapadnjačkoj logistici, nisu uspjeli da tokom proteklih decenija stvore unitarnu BiH.

Linta je istakao da Srbi treba da ostanu postojani u svom stavu i u vezi sa ovim datumom i u vezi sa cjelokupnim odnosima u BiH, i na braniku odbrane međunarodnog prava.

On je naglasio da Srbi treba jasno da kažu da su oni faktor stabilnosti i mira na Balkanu, dok je političko Sarajevo ono koje udara u ratne bubnjeve, koje bi da se vrati u istoriju i koje se ne miri sa postojećim stanjem i ne odustaje od cilja Alije Izetbegovića da BiH bude unitarna.

“Srbi danas i uvijek treba jasno da pošalju poruku da nikada ovaj dan neće biti prihvaćen za srpski narod, niti će ga Srbi ikada slaviti, već će to biti podsjećanje na njihovo stradanje. Istovremeno, svijet treba da zna da Srbi u BiH brane međunarodno pravo i međunarodni sporazum i da će na tome insistirati”, rekao je Linta.

On je naglasio da 1. mart simboliše pokušaj muslimana da stvore unitarnu BiH u kojoj će Srbi biti građani drugog reda, a dio biti “očišćen” i protjeran.

Linta je rekao da Srbi 1. mart 1992. godine, koji Bošnjaci obilježavaju kao “dan nezavisnosti”, pamte kao dan koji je isprovocirao rat u BiH i dan koji ih podsjeća na stradanje.

Linta smatra da Srbi kao narod treba da intenzivnije rade i na promociji istine o stvarnom karakteru rata u BiH i da se u najskorije vrijeme snimi film o ubistvu srpskog svata Nikole Gardovića na Baščaršiji i onome šta je uslijedilo nakon toga.

“Veoma je važno da se snimaju i igrani i dokumentarni filmovi, da se na taj način borimo za istinu o stradanju srpskog naroda, da se borimo za istinu o pravim uzrocima u BiH i generalno ratova na prostoru bivše Jugoslavije”, rekao je Linta.

U dijelu FBiH sa većinskim bošnjačkim stanovništvom 1. mart se obilježava kao takozvani dan nezavisnosti BiH, jer je tada održan nelegalni referendum o nezavisnosti i otcjepljenju BiH od SFRJ. Srbi u Republici Srpskoj 1. mart pamte po ubistvu srpskog svata u Sarajevu, što je bio i okidač za početak ratnih sukoba.

Ovaj tragični datum u Republici Srpskoj se ne praznuje, već 21. novembar – dan kada je u američkoj vazduhopolovnoj bazi Rajt Peterson kod Dejtona parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH koji je obilježio kraj građanskog rata u BiH.

Ostavite komentar