Lordan Zafranović i Tanja Bošković u Palama održali predavanje studentima pet akademija

0
354

Poznata srpska glumica Tanja Bošković i režiser Lordan Zafranović danas su u Palama, u okviru 10. Filmskog kampusa Kinoteke Republike Srpske, održali predavanja studentima akademija iz Banjaluke, Novog Sada, Cetinja, Beograda i Sarajeva.

Boškovićeva je rekla novinarima da je prenijela svoja iskustva iz 50 godina duge karijere, te napomenula da je za njih najvažnije da poštuju različitost i da svoje ideje prilagode i drugim kreativnostima.

Ona je istakla da ne treba da počinju da se bave glumom ako ne vide da nemaju dovoljno hrabrosti da izdrže do kraja svog života da budu glumci.

Prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Vladan Bartula rekao je da su današnja predavanja izuzetno značajna i za studente ove visokoškolske ustanove koji studiraju na studijskom programu opšta književnost i teatrologija, jer će upotpuniti znanje i iskustvo.

Bartula je istakao da to puno znači studentima koji ovo teorijski uče na fakultetu, te naglasio da u kampusu imaju priliku da vide i slušaju velika glumačka, rediteljska i scenaristička imena i da neposredno uče kako se prave filmovi, organizuju pozorišne predstave, pišu scenariji.


Student Akademije scenskih umjetnosti Emir Saković rekao je da je sve ovo odlična prilika da nauče o procesu pravljenja filma.

Predavanja za studente organizovana su svakim danom od 9.30 do 13.00 časova, a predavači su eminentni filmski radnici iz okruženja – Tanja Bošković, Predrag Velinović, Dejan Dabić, Aleksandar Saša Erdeljanović, Lordan Zafranović, Radoslav Zelenović, Božidar Marjanović, Stefan Mladenović, Slobodan Simojlović i Snežana Trstenjak.

Osim predavanja za studente, u bioskopskoj sali Kulturnog centra “Pale”, svake večeri biće prikazivani filmovi od 19.30 časova. Večeras će to biti “Dovlatov” u režiji Alekseja Germana Mlađeg, a od sutra “Živ čovek” režisera Oleg Novković i “Volim te najviše na svetu” u režiji Predrag Velinović.

Jubilarni 10. Filmski kampus trajaće do 16. oktobra u organizaciji Kinoteke Republike Srpske.

(Srna)

Ostavite komentar