Lukić: Bez sudija iz Republike Srpske Ustavni sud pravno ne postoji

0
48

Profesor Ustavnog prava na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu Radomir Lukić rekao je da Ustavni sud BiH u kojem od sutra više neće biti nijednog sudije iz Republike Srpske u punom i pravnom kapacitetu više ne postoji i svojom judikaturom produkuje krizu u zemlji.

Lukić je rekao da judikatura Ustavnog suda BiH nije utemeljena ni na Ustavu BiH, a ni na pravilima o judikaturi ustavnih sudova.

– Ustavni sud sam ispisuje, dopisuje i prepravlja Ustav BiH i kaže da je Ustav i ono što nije i ono što ne može da bude. Sada je problem sastava Ustavnog suda vrh ledenog brijega brojnih problema u BiH, najprije, zbog pokušaja unitarizacije i centralizacije i negiranja srpskog i hrvatskog identiteta u istorijskom i političkom smislu – rekao je Lukić.

On je ukazao da je legitimitet neophodan svakom državnom organu koji valjano ispunjava svoju funkciju, a da je legitimitet Ustavnog suda BiH bez sudija iz Republike Srpske upitan.

– Bošnjaci će reći da može, da uopšte nije važno da li su tu Srbi ili ne, da postoji kvorum i većina. To je njihov stav koji zagovaraju još od 1991. godine. Reći će da se bez Srba može donijeti odluka, proglasiti nezavisnost, a znamo do čega je sve to dovelo – rekao je Lukić.

On je ocijenio da Ustavni sud BiH pati od više teških bolesti od kojih se jedna pojavila sada kada sudija iz Republike Srpske Zlatko Knežević odlazi u penziju.

– Problemi Ustavnog suda BiH ne bi bili riješeni ni sa dvojicom sudija iz Republike Srpske jer je tamo uvijek obezbijeđena većina – rekao je Lukić.

Sudija Ustavnog suda BiH Zlatko Knežević zvanično ide u penziju i da u toj pravosudnoj instituciji više neće biti nijednog sudije iz Republike Srpske.

Ostavite komentar