Lukić: Srpska mora da tuži prevaranta Šmita

0
28

Advokat Branko Lukić ocijenio je da je odličan potez Republike Srpske uključivanje poznatog italijanskog advokata Anđela Tartalje u postupak podnošenja tužbe protiv Kristijana Šmita i njegov angažman u pripremi tužbi protiv NATO i zemalja članica alijanse zbog bombardovanja municijom sa osiromašenim uranijumom.

Komentarišući odluku da se Tartalja priključi timu koji sprema tužbu protiv Šmita, ali i nekih članova Savjeta za sprovođenje mira /PIK/ poput onog iz Italije, Lukić je rekao da je taj korak neminovan.

– Šmit mora da se tuži, jer je on prevarant, a prevaranti ne odustaju. On nema gde da se vrati. Kao krpelj se uhvatio za BiH da bi sebi obezbedio egzistenciju. Njega više niko neće. Šmita su i poslali u BiH zato što ga niko neće jer je propali političar – rekao je Srni Lukić.

On smatra da je odlična stvar to što je rukovodstvo Republike Srpske odlučilo da se u postupak podizanja tužbe protiv Šmita uključe i međunarodni stručnjaci da pomognu domaćim advokatima u tim naporima.

Prema njegovom mišljenju, trebalo bi naći i nekog advokata u Njemačkoj da podigne tužbu protiv Šmita u toj zemlji, a za to je potreban neko ko će da odredi koji je sud nadležan i kako bi tekao postupak.

– Lakše je to uraditi sa advokatom iz Njemačke. Imam nekih kolega u Frankfurtu sa kojima sam radio, tako da ne bi bilo teško naći njemačkog advokata koji bi podneo nemačkom sudu tužbu protiv nemačkog prevaranta Šmita – naveo je Lukić.

On je ocijenio da angažman Tartalje potvrđuje da vlast u Republici Srpskoj na čelu sa predsjednikom Miloradom Dodikom ne pravi loše poteze.

– Naprotiv, vlast predvođena Dodikom izuzetno dobro vodi Republiku Srpsku u nemirnim vodama. Dodik je shvatio da mora da zaštiti svoj narod i od NATO pakta i od Šmita – istakao je Lukić.

Advokat Tartalja izjavio je juče u Banjaluci da će biti uključen u postupak podnošenja tužbe pred evropskim sudovima protiv Šmita koji sve radi ilegalno, kao i protiv pojedinih članova PIK-a, uključujući i predstavnika Italije u tom tijelu zbog zloupotrebe službenog položaja i podržavanje nelegalnih akata.

Na nedavnim sastancima o zdravstvenim i ekološkim posljedicama NATO bombardovanja Srpske osiromašenim uranijumom, republičko rukovodstvo je sa Tartaljom dogovorilo da se organizuje i prikljupljanje medicinske dokumentacije radi pravnog i sudskog dokazivanja oboljenja od malignih bolesti kod građana Srpske uzrokovanih pomenutim bombardovanjem.

Rimski advokat Anđelo Fjore Tartalja je pred italijanskim sudovima dobio više od 300 presuda protiv Ministarstva odbrane Italije, a u korist italijanskih vojnika, takođe, oboljelih ili preminulih od raka nakon što su u misijama na Kosovu i Metohiji, BiH, Iraku, Siriji i Avganistanu bili neposredno izloženi osiromašenom uranijumu.

Tartalja je pred italijanskim pravosuđem, putem vještačenja, analiza i druge argumentacije, uspio da dokaže uzročno-posljedičnu vezu između boravka na teritoriji bombardovanoj osiromašenim uranijumom i obolijevanja od raka.

Ostavite komentar