Mađarska će glasati protiv rezolucije o Srebrenici, vijeme je da se prekine demonizacija Srba

0
40

Mađarska će glasati protiv rezolucije o Srebrenici, izjavio je ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto na konferenciji za novinare nakon održanih sastanaka u Budimpešti.

Sijarto je istakao da ta rezolucija namjerno ili nenamjerno demonizira cijeli srpski narod za tragediju u Srebrenici.

– BiH je napravila ozbiljne iskorake na putu evropske integracije. U martu je odlučeno da s ezapočne pregovarački proces o pridruživanju EU. Važno je da svi entiteti i narodi u BiH daju svoj doprinos. Tu harmoniju koja se stvorila u BiH i koja je dovela do saglasnosti po tom pitanju razbijena je jednostranim djelovanjem nelegitimnog visokog predstavnika koji je na svoju ruku izmijenio Izborni zakon. Tu stabilnu situaciju i razumijevanje u BiH može da poljulja i donošenje reziuolucije o Srebrenici u UN, što bi dovelo do demoralizacije srpskog naroda. Mislimo da se treba prestati sa jačanjem tenzija i tim namjerama – rekao je Sijartom, prenosi RTRS.

Sijarto je ocijenio da je sredstvo za smirivanje tenzija pridruženje Balkana EU.

– Svjedoci smo da odluke EU dovode ne toliko do smirenja situacije, već i do povećanja tenzija na zapadnom Balkanu. Smatramo i da međunarodni politički učensici treba da završe svoje djelovanje u BiH i da prestanu s prijetnjama sankcijama i s miješanjem u unutrašnje poslove BiH – poručio je Sijarto.

Ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto istakao je da je vrijeme je da se prekinu demonizacija srpskog naroda, spoljne intervencije i prijetnje sankcijama.

On je u objavi na Fejsbuku poželio dobrodošlicu predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, koji je u zvaničnoj posjeti Mađarskoj.

Sijarto je napisao da su mir i stabilnost Balkana preduslov za mir i stabilnost Evrope.

“Nažalost, u posljednjih nekoliko sedmica doneseno je nekoliko zapadnoevropskih odluka i mjera kojima se pojačavaju tenzije na zapadnom Balkanu i koje uzrokuju bezbjednosne rizike. Vrijeme je da se prekinu spoljne intervencije, prijetnje sankcijama i demonizacija srpskog naroda”, naveo je Sijarto.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik jutros se sastao i sa predsjednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom.

Ostavite komentar